Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Намаляват починалите от инфаркт на миокарда в област Добрич

Най-висока смъртност от миокарден инфаркт е имало в област Търговище, а най-ниска - в София-град по данни от 2019 г. Това съобщиха от "Индекс на болниците". "Индекс на болниците" е проект на социологическа агенция, представящ данни от Националния център по обществено здраве и анализи, НЗОК и др.

Три пъти е разликата в нестандартизираната болнична смъртност от инфаркт в 28-те области в страната. Средната й стойност за страната през 2019 г. е била 7.7 на сто. През 2019 г. с тази диагноза са били извършени 11 644 хоспитализации, като 7.7 на сто от случаите са завършили фатално по време на лечението. През 2018 г. данните са били аналогични. Нивата на смъртността отчитат значими изменения във времето.

Само за една година в страната има области, в които леталитетът от остър инфаркт се променя с няколко процента, като в областите Смолян и Търговище се покачва, а в Добрич - намалява.

Застаряващото население е един от рисковите фактори не само за развитието, но и за изхода от лечението на сърдечно-съдови заболявания. Подобна категорична зависимост между възрастовата структура на населението в отделните области и нивата на нестандартизирания болничен леталитет се оказва трудно да се изведе, допълниха от "Индекс на болниците". Достъпът до лечение е друг фактор, който влияе върху изхода от острия инфаркт. В страната през 2019 г. е имало 58 катетаризационни лаборатории, разположени в 24 области.

За изхода на лечение не само на острия инфаркт, а на всяко заболяване, огромно значение оказват тежестта на случаите и качеството на лечение. Според данните на НЗОК през 2019 г. 76 на сто или 8 893 от всички 11 644 случаи на хоспитализации с остър инфаркт на миокарда в лечебните заведения са били отчетени като най-спешни.

Влияние върху изхода на лечението оказват още редица фактори като времето, за което пациентът е достигнал до лечебното заведение, кадровата обезпеченост на лечебните заведения, квалификацията на медицинските специалисти, както и начинът на лечение. Към момента публична информация за това няма, подчертаха от "Индекс на болниците".

c