Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Лавандуловия туризъм разкрива нови перспективи за Добруджа

Над 200 тона лавандулово масло изнася България всяка година, съобщи организаторът на Националния фестивал на лавандулата Нина Гиргинова. Ето какво още сподели тя пред Про Нюз Добрич

Лавандуловият туризъм има най-голямо бъдеще в България в съчетание с прекрасното ни Черноморие, с възможностите за балнео- и СПА туризъм, сподели пред Про Нюз Добрич организаторът на Националния фестивал на лавандулата Нина Гиргинова.

Все повече общини започнаха да работят за развитие на този вид туризъм.

„Традиционните домакини на фестивала са и традиционните хегемони в производството на лавандула – Генерал Тошево и регионът на Чирпан. Самите местни администрации започват да разработват свои концепции за лавандулов туризъм, което много ни радва. Създават се Лавандулови къщи, лавандулови хотели, павилиончета, сладолед, лимонада, различни изкушения с лавандула, както и лавандулова ароматерапия. Общините започнаха все повече да експлоатират, в добрия смисъл на думата, темата лавандула. Защото сме световен лидер в производството, в отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло и това е бъдещето“, каза още тя.

По думите й България продължава да е световен лидер в производството на лавандулово масло. Има значително увеличаване на лавандуловите насаждения и това се случва ежегодно. Над 200 тона лавандулово масло се изнася всяка година, докато допреди няколко години количеството беше 120 тона.

„Разбира се, производството на лавандулово масло се увеличава, както и неговото потребление. Лавандуловото масло се оказва един много подходящ и икономически рентабилен ресурс, който не може да замени розовото масло, но е все по-широко приложим във всеки един сектор на бита ни“, смята Гиргинова.

Българското лавандулово масло в Европа се изкупува основно от Франция, както и Германия и Русия. Към огромния пазар САЩ всяка година отпътуват над 100 тона масло.

Нина Гиргинова не очаква площите с лавандула у нас да намалеят в резултат на ниските цени на маслото.

„Винаги има притеснения, скептицизмът е в основата не само на този сектор, но и на всеки един икономически и стопански сектор. Както стана ясно на форума, проведен на фестивала, налице е свръхпроизводство с лавандулово масло. Производителите разполагат с количества и от предишна година. Смятам, че много скоро, когато земеделските стопани се обединят в обща структура, която да даде представителност  и на проблемите в този сектор, и на желанието за законови проблеми, законова рамка, която да защитава техните интереси, този риск ще бъде избегнат. Защото една държавна политика на протекция на родните ни производители и земеделци, наред със субсидията, която е гарантирана за земеделските ни стопани, с осигуряване на добро качество на лавандуловото масло, което произвеждаме, ще гарантира един по-стабилен и траен пазар. И стабилна цена за производителите. Това е което тревожи земеделците“, каза организаторът на Националния фестивал на лавандулата.

c