Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

ВиК Добрич сменя доставчика си на ток, ще скочи ли цената на водата?

От 1 август ВиК Добрич ще има нов доставчик на ел. енергия, съобщи за Про Нюз Добрич шефът на водното дружество инж. Тодор Гикински. Досегашният търговец на ток се е отказал заради високата борсова цена на ел. енергията, която сега е около 250 лева/мВтч.
„Предишната фирма-доставчик се отказва да доставя ток на доста от ВиК-дружествата, с които досега работеше, а те са 50% от ВиК-тата в страната, например в Перник, Шумен, Варна. Фирмата се отказва, защото борсовата цена на тока в момента е два пъти по-висока, отколкото тя ни я продаваше. Досега ние сме купували ток за около 120 лв./мВтч“, обясни Гикински.
От 1 август или ще има ново дружество – търговец на ток, или ще се мине към доставка директно от Енерго Про. Но и там цената ще бъде около 200 лв/мВтч., посочи шефът на ВиК.
На въпрос смяната на доставчика ще доведе ли до по-висока цена на водата, Гикински отговори, че цената се определя от КЕВР. „Ако КЕВР прецени, че това нещо трябва да стане, ще го направи, но ние към момента нямаме такова искане за увеличаване на цената на водата“, каза той, без да се ангажира с прогноза за цената на питейната течност.
Той съобщи още, че Съюзът на ВиК-операторите е направил колективен иск към КЕВР, МРРБ и Българския ВиК холдинг с настояване да излязат с позиция какво ще се прави оттук насетне, защото разходите на ВиК операторите ще се повишат двойно. Това ще се отрази силно на ВиК-Добрич, тъй като в областта 100% водата се вади с ел. помпи.
Какво обаче ще се случи след около месец? „Не мога да прогнозирам кога ще има реакция на държавата, тъй като знаете, че предстоят избори. Надали някой ще се произнесе в тази посока“, каза Гикински.
„Ако така се задържи борсовата цена, ще пострадат и бизнесите, и битовите абонати“, коментира водният шеф.

c