Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ще има ли паметник на Джон Лоутън в Алеята на рока в Каварна?

Идеята в Каварна да се издигне паметник на Джон Лоутън от „Юрая Хийп“ се появи в социалните мрежи, след като снощи стана известно, че легендарният вокал си е отишъл от този свят на 74-годишна възраст. Логичното място на такъв мемориал би била Алеята на рока в Каварна, където вече има два паметника на рок легенди – Рони Джеймс Дио и Георги Минчев. Преди време се говореше и за скулптура на Петър Гюзелев от „Щурците“, но тази идея не се осъществи.

Цонко Цонев: Джон Лоутън ми казваше, че съм му „Брат №1“

Паметникът на Дио бе открит през 2010 година, а този на Георги Минчев – през 2013 г. Автор и на двете композиции е Красимир Кръстев-Ломски. Основен двигател и организатор тогава бе бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

Отиде си големият приятел на Каварна и България Джон Лоутън

За Про Нюз Добрич той сподели, че е „за“ идеята за паметник на Джон Лоутън. Това обаче трябва да се организира от Община Каварна. Тя трябва да определи място в Алеята на рока, да направи проектиране, да избере изпълнител – „така, както правех аз“, казва Кметъла.

Средствата могат да бъдат събрани от спонсори, може да се разкрие дарителска сметка, но и Общината трябва да помогне, смята Цонев.

„Джон Лоутън е почетен гражданин на Каварна, така че Общината може да се погрижи за почетния си гражданин. Джон заслужава внимание, заслужава да бъде почетен, той обичаше България и българите и правеше реклама на страната. Аз ще подкрепя всяка инициатива за паметник, ще помогна в събирането на средства, но без Общината няма да стане“, категоричен е екскметът.

Снимки: Фейсбук, Tsonko Tsonev Kmetal

c