Водещи новини Крими Общество

Шест сигнала за изборни престъпления проверява полицията в област Добрич

По шест сигнала за изборни престъпления и нарушения работи в момента Областната дирекция на МВР в Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич директорът старши комисар Явор Колев. Той допълни, че по тях се извършват проверки и са докладвани на прокуратурата.

По сигналите се работи в рамките на специализирана полицейска операция, която се извършва на територията на цялата страна от 1 юли. Целта й е противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, противодействие на конвенционалната престъпност и установяване на издирвани лица. Паралелно с това се извършват и проверки по отношение на гражданската регистрация.

Старши комисар Колев каза, че сигналите са получени благодарение на откритата за целта денонощна телефонна линия към ОД на МВР, както и от прокуратурата.

От МВР съобщават, че в рамките на специализираната полицейска операция в страната от 1 до 5 юли включително са извършени инспекции на общо 2 173 места, за които е имало информация, че в тях се извършва купуване и продаване на гласове, проверени са 6 691 лица от активния криминален контингент и 1 277 обекта – заложни къщи и дружества, предоставящи бързи кредити.

С цел предотвратяване на възможността за корпоративен вот са проверени 1 275 собственици на фирми. Установени са общо 644 лица, които са се утвърдили като местни лидери на групи, влияещи на изборния процес. За срок до 24 часа са задържани 669 лица, издадени са общо 4 788 предупредителни протокола по чл. 65 от Закона за МВР и 109 преписки за установени случаи на купуване на гласове.

В рамките на операцията са проверени 35 632 моторни превозни средства, установени са 110 лица, обявени за издирване, разкрити са и 87 други престъпления.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *