Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С уникална за Добрич и региона безкръвна операция жена запази шанса да има рожба

Първото хистероскопско отстраняване на миомен възел бе извършено в АГ отделението на болницата в Добрич

Екип от лекари на Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич извърши първото хистероскопско отстраняване на миомен възел, съобщи началникът на звеното д-р Ивайло Петев. Той обясни, че това е процедура, при която с камера се влиза в кухината на матката и се отстраняват различни болестни изменения.

Д-р Петев припомни, че наскоро в болницата в Добрич пристигна нова лапароскопска апаратура. Средствата за закупуването й – 275 000 лева, бяха осигурени от Министерството на здравеопазването. Сега е била окомплектована и апаратурата за хистероскопия.

„Преди да разполагаме с тази апаратура това е правено с класически кюретаж – обясни акушер-гинекологът. - Т. е. влиза се на сляпо и се отстраняват болестни изменения. За нещастие голяма част от измененията не могат да бъдат отстранени с кюретаж и хистероскопията е единственият вариант да бъдат премахнати и органът да бъде съхранен”.

Нова лапароскопска апаратура използват от днес хирурзите в МБАЛ-Добрич

Лекарят разказа, че такъв е и случаят с пациентката, на която е била направена процедурата. Тя била с миомен възел в кухината на матката, причиняващ й обилни кръвотечения, водещи до тежка анемия. Жената имала планове за бременност. Досега добричките медици са можели да предложат цялостно отстраняване на органа, докато благодарение на хистероскопията той е съхранен. „Т. е. запазва се възможността жената да забременява и да износва бременности, а същевременно проблемът й се разрешава”, посочи д-р Петев. Допълни, че пациентът се изписва на същия ден.

„Това е единственият безопасен, ефективен, съвременен начин за третиране на подобни доброкачествени изменения” – каза лекарят. -Отстраняването става с инструмент, който е с диаметър 7 милиметра. През 7-милиметров отвор махнахме образование с големина 2.5 сантиметра. Този начин е много по-малко инвазивен, щадящ пациента”, сподели д-р Петев.

Изградена е специална зала за лапароскопски операции в болницата в Добрич

Той обясни, че преди 15-20 години болницата в Добрич е разполагала с такава апаратура по линия на дружеството за болнично партньорство „Шафхаузен-Добрич”, но тя не е била използвана. Хистероскопската апаратура е изключително съвременна, последен клас, каза лекарят. Допълни, че за медиците е изключително важно да предлагат все по-нови процедури на пациентите, все по-качествено медицинско обслужване и да разширяват обема от дейности. 

Цялото отделение сме много горди, защото предлагаме нещо, което до момента не е правено в болницата в Добрич, каза д-р Петев. Той изказва благодарности на ръководството на МБАЛ и на предишното правителство, което отпусна средствата, за да бъде закупена апаратурата.

Подобни операции се извършват основно в Университетските болници и в инвитро центрове.

c