Водещи новини - дясно Генерал Тошево Култура Общество

С. Красен посрещна пленеристи от различни части на България, за да рисуват Йовковата Добруджа

Започна четвъртото издание на пленера по живопис „Бялата лястовица“, чийто домакин е добруджанското село Красен.

На 3 юли беше поставено началото на четвъртото издание на пленера по живопис, в който осем творци от различни части на страната, в продължение на седем дни ще пресъздават със средствата на изящната живопис красотата на Йовковата Добруджа. Форумът вече се утвърди като празник на изобразителното изкуство – своеобразна среща на творците с природата и бита на Йовковата Добруджа, която да ги вдъхнови да претворяват в багри красотата във всички нейни форми и проявления, припомнят от Община Ген. Тошево – организатор на форума, заедно с кметството в село Красен. Живописният форум се провежда със съдействието на Народно читалище „Йордан Йовков 1896“, село Красен, а партньори са Сдружение на добричките художници и „Ателие 13“.

Сред целите на форума са стимулиране на творческите търсения на творците и възможност за активна творческа работа, възникване на творчески контакти на различни по възраст и афинитет художници, местни творци и утвърдени автори с постоянно и забележимо присъствие;  създаване на нови художествени произведения, които да попълнят фонда на Община Генерал Тошево с творби на живописта. Цели се също да се популяризира община Генерал Тошево като място с атрактивна природа, богато културно-историческо наследство, жизнено настояще и възможности за бъдещо развитие.

Във форума ежегодно участват по 8 творци с доказани качества и професионализъм, като тази година те са: Божидар Тонев и Христо Константинов от Добрич, Светлозар Захариев и Стоил Мирчев от София, Мариета Конова и Мартина Караиванова от Велико Търново, Валентин Георгиев от Русе и Валентин Узунов от Ловеч.

Пленерът ще приключи с традиционната изложба, която ще бъде наредена и открита на 8 юли четвъртък от 17:00 часа в НЧ „Светлина – 1941“, град Генерал Тошево и ще може да бъде посетена до края на месец юли.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *