Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

„Има такъв народ“ в Добрич: 120 депутати и данъчни облекчения за граждани и бизнес

Правете повече референдуми, за да се чува гласът на гражданите, призова в Добрич председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева. Тя обяви, че Има такъв народ е за намаление на депутатите на 120, нова формула за заплатите на първите трима в държавата, а Националната служба за охрана да спре да се използва като таксиметрова фирма

Среща с водещи експерти и кандидати за народни представители от ПП “Има такъв народ” се проведе в Добрич в понеделник вечерта. На нея гражданите имаха възможност да зададат своите въпроси и да се запознаят с програмата на партията. Кампанията протича под мотото “Време е за друго!” и дава заявка за довършване на започнатото през изминалото 45-о Народно събрание.

В срещата участваха Дилян Господинов - водач на листата за кандидати за народни представители от област Добрич, Ива Митева - председател на 45-ото Народно събрание, д-р Ивайло Христов - хирург и експерт „Здравеопазване“, Ивайло Кожухаров - експерт „Туризъм“, Нерихан Ибрям - експерт „Образование“, и Кирил Симеонов - експерт „Икономика“.

Дилян Господинов – водач на листата на ПП “Има такъв народ”

В 45-ото Народно събрание отстояхме нашите позиции, показахме, че сме принципни и последователни. Уверявам ви, че и в бъдеще ще бъде така, каза при откриването на срещата Дилян Господинов – областен координатор на партията за област Добрич, за втори път водач на листата на ПП “Има такъв народ”. Той изпревари очаквания въпрос дали ИТН ще се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС и заяви, че отговорът е ясен.

"Целта на партията е да бъдат стимулирани малките и средни предприятия. Това е процес, който ще отнеме години. Няма да можем скоро да достигнем нивата на почасовата ставка в Германия, но ще работим за това поне да ги доближим и да станем средно развита европейска страна", каза Дилян Господинов.

В сектор „Земеделие“ са предвидени сериозни законови реформи. Изцяло ще бъде преработен законът за Ветеринарно-медицинската дейност. Ще се повиши контролът върху вноса на храни и приоритетно ще се изкупуват български храни за нуждите на населението в България. Ще се подпомагат най-уязвимите сектори – зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството, лозаро-винарството и пчеларството. „С новата Обща селскостопанска политика ще стимулираме малките и средни земеделски ферми. До момента производителите ориентираха своето производство към получаване на субсидия, но това не дава икономически ръст и заетост. Ако производството се ориентира към пазара, то тогава държавата ще стимулира финансово и така хората ще могат да останат по селата и ще имат препитание и причина да останат в България, а не да търсят развитие в чужбина“, каза водачът на листата на ПП “Има такъв народ” в област Добрич Дилян Господинов.

Ива Митева - председателят на 45-ото Народно събрание

„Чух в едно послание, че е време за нов лидер. Ние смятаме, че времето на тези лидери свърши. Нагледахме се достатъчно на еднолични лидери. Затова и Слави не е в листите. Защото той си носи своята отговорност, така, както винаги я е носил“, каза в залата на НТС в Добрич председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева  - доктор по конституционно право. Тя подчерта, че експертите на ПП „Има такъв народ“ задълбочено години наред са работили в различните сфери, за да идентифицират проблемите и да предложат работещи решения.

Новият парламент трябва да започне да работи по нов начин. Затова една от първите задачи е правилникът на Народното събрание. „Трябват хора с характер, които наистина да прилагат, както правилника на НС, така и законите на тази държава. Защото аз смятам, че имаме прекалено много закони, дори сме претрупани от правни норми“, каза Ива Митева. И предупреди, че парламентът не трябва да е фабрика за закони.

Сред първите закони, които трябва да се внесат в следващото Народно събрание са тези, които касаят съдебната реформа. „Това е основополагащо и касае всички ни. Фигурата на главния прокурор трябва да бъде преразгледана. Да се види мястото на прокуратурата, дали е извън съдебната система, наравно с адвоката. Дали трябва да има главен прокурор, Висш съдебен съвет в тази форма. Мислим за прекратяване на мандата на ВСС“, посочи тя.

За да могат да се приемат тези закони обаче ще е нужно мнозинство в следващото Народно събрание. „Надявам се поне трите формации – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ да имаме 121 гласа, за да можем да предприемем съществените промени и да не сме зависими от никого", каза Ива Митева. "Повярвайте ми, беше страшно трудно в този парламент. Ние не искахме да ни се извиват ръцете и всеки ден да треперим дали можем да открием Народното събрание. Затова наистина мнозинството ни е необходимо и вярваме, че това беше най-правилното решение, което направихме – да върнем мандата и да отидем на нови избори“, добави тя. Съобщи, че още в първите заседания на парламента ще внесе Закона за национална служба за охрана. „Трябва да се престане тя да се използва като скъпа таксиметрова фирма, като домашни помощници. Да, първите трима се охраняват по цял свят. Добре. Но нищо не налага заместник-председателите на НС, членовете на МС да бъдат охранявани, кметът на София, председателите на съдилища, както и народните представители. Стига вече. Тези институции си имат автопаркове, нека да ги използват! Ако ли не – има достатъчно други алтернативни решения, които използват всички останали граждани. Още в първите заседания ще поискаме информация за лицата, които са, какво налага това, колко струва на държавата. Повярвайте, ще излязат доста интересни имена“, каза Ива Митева. Тя счита, че Националната служба за охрана трябва да пази само тези, които е необходимо, и тогава, когато е необходимо.

Трябва да се промени и Законът за прякото участие в управлението или за т.нар. референдуми – национални и местни. Трябва да се предизвикват повече местни референдуми. Колкото и да не е харесвано от управляващите, трябва да започнем да вярваме повече на хората и да използваме все повече тези форми и да се чува гласът на хората, каза председателят на 45-ото Народно събрание.

„Има такъв народ“ ще отстоява тезата за 120 народни представители. Справка, която тя направила, показала, че в другите държави един депутат се пада на 50-60 хиляди граждани. В този смисъл броят от 240 е много висок. Ние ще отстояваме те да са не повече от 150, каза тя. Ива Митева коментира и заплатите на народните представители. Според нея в други органи в държавата има много по-високи. „Проблемът е, че много органи си формират заплатите на база на тези на народните представители и председателя на НС. Това не е правилно. Както и това, че председателят на КФН да получава 15 000 лева заплата, а и допълнително материално стимулиране. Виждате до какви извращения стигаме", каза Ива Митева. Когато станала председател на НС поискала одит на заплатите на служителите и се оказало, че главният секретар на Народното събрание е със заплата по-висока от тази на председателя на НС. Същото го има и в Министерски съвет – служители получават повече от министър-председателя. "Трябва да се тръгне към нова концепция на формиране на заплатите на първите трима в държавата и от там нататък на формиране на заплатите на всички останали органи в държавата. Този дисбаланс трябва да приключи. Без популизъм“, заяви Ива Митева.

 „Когато един регион като Добрич е свързан с туризъм, значение имат всички съпътстващи сектори – земеделие, транспорт и др. Той генерира приходи и дава работа за младите хора – възможност те да останат в родните си места, вместо в столицата или друга държава. Но е и голям консуматор – на храни, напитки, транспортни услуги. Когато този сектор се развива правилно, това може да доведе до сериозни работни места в много други съпътстващи сектори“, каза Ивайло Кожухаров – експерт в сектор „Туризъм“. Повече от 8 години е работил в Албена, а в Добрич е срещнал съпругата си.

Сред приоритетите на ПП „Има такъв народ“ в сектор „Образование“ са: Промяна на подхода за финансиране „парите следват ученика“. Предлагане, официално одобрение и въвеждане на механизъм за финансиране, който гарантира еднакъв старт в качеството на образованието. Въвеждане на максимално 2 мандата за новоназначените директори Атестиране на назначените директори и насочване на критериите за оценка към целите на образованието на национално ниво и интересите и потребностите на конкретната образователна институция. Усъвършенстване на начина и формата на външното оценяване. Стимулиране на силните страни и волята на учениците при изпитите за „вход“ за следващ етап в образованието. „Опитали сме се да подготвим програма, в която обхващаме почти всичко, свързано с образование“, каза Нелихан Ибрям – член на специализираната постоянна комисия.

Акцентите ни в сектор „Финанси“ са данъчни облекчения, облекчения на административната тежест, фискалната децентрализация и други мерки, които да облекчат гражданите и бизнеса, съобщи Кирил Симеонов – общински координатор за Варна и част от комисията по икономика и финанси. „В икономическата ни програма от изключително значение е да се облекчи утежнената бизнес среда. Предвиждаме изграждане на дигитална среда, която да обслужва гражданите и бизнеса от една точка. От изключително значение е предприемачеството и малкият и средният бизнес. Българска банка за развитие не трябва да е касичка на близки до властта. Тя трябва да работи целево и заедно с Фонда на фондовете да подкрепят капиталово фирмите“, каза той.

ПП „Има такъв народ“ не само няма да повишава данъците, но и залага на данъчни облекчения за гражданите и бизнеса. 10-процентната ставка ще се запази. Предвижда се въвеждане на необлагаем минимум на доходите на физически лица, което ще стимулира потреблението. Освобождаване от корпоративен данък при реинвестиране на печалбата в производствени активи. Стартиращи фирми да са освободени от корпоративен данък. Планира се увеличаване на прага за регистрация по ДДС от 50 на 100 хиляди лева, както и възможността за ускорена амортизация. Залагат се първоначални стъпки във фискалната децентрализация, както и изграждане на платформа, която да следи целия процес на обществените поръчки, дори още от създаването на критериите. „По този начин да стимулираме предприемачеството, малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на икономиката“, каза Кирил Симеонов.

„Програмата ни в сектор „Здравеопазване“ цели да извади здравеопазването от нивото, на което е. Предвидени са 12 мерки. Първото, с което искаме да започнем, е създаването на електронното досие, за да се избегне ситуацията 263 000 лева хваната измама в Правителствена болница. Целим направата на нов Закон за лечебните заведения, защото сегашният не отговаря на изискванията и потребностите на хората, но и не може да бъде ремонтиран. При него искаме да извадим обществените лечебни заведения като МБАЛ-Добрич от Търговския закон и да ги поставим в особена категория – обществени лечебни заведения. Искаме да преструктурираме сегашната Агенция за медицински одит като я изведем от Министерството на здравеопазването в независим регулаторен орган. Ще даде възможност да върнем доверието на гражданите. Събаряме всичко и правим отначало детската болница. Купуваме минимум три медицински хеликоптера, които да са позиционирани така, че да покрият цялата страна“, обясни д-р Ивайло Христов – хирург с 34 години стаж, 21 години се занимава с управление на лечебни заведения.

„За да има такова отчаяние и обезсърчаване у хората, явно нещата в момента не са добре, явно има проблем и трябва да направим генерални промени“, заяви Ива Митева.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c