Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

До дни възстановяват обществения транспорт от Каварна за Добрич

С молба да проучим въпроса с обществения транспорт от Каварна до Добрич и Варна се обърна към Про Нюз Добрич наш читател. Той сподели, че такъв не съществува от 1 юни. В социалната мрежа пък преди дни бе написано, че собствениците на сградата, в която се намира автогарата в Каварна, са прекратили договора си. Жители на морския град питат ще има ли Автогара или не.

Транспортът до Варна и Добрич бе прекратен по една единствена причина – фирмата, която имаше договор с Община Каварна и изпълняваше тези линии, не си поднови лиценза за превоз на пътници по нейни причини, каза за Про Нюз Добрич началникът на отдел „Туризъм и култура” Петър Михайлов. Той обясни, че без лиценз тя няма възможност да изпълнява условията по договора и за това той е прекратен. По тази причина администрацията се е възползвала от възможностите на законодателството и е поискала от областния управител спешна мярка за възлагане на линиите директно, без процедура по Закона за обществените поръчки /ЗОП/. Михайлов обясни, че по принцип процедурата по ЗОП е много дълга. Посочи, че законодателството позволява спешната мярка да се възложи до процедура. Тази възможност обаче е била използвана през 2016 година от Община Каварна поради което областният управител е отказал повторното й разрешаване за линиите от Каварна за Варна. В момента администрацията в Каварна е предприела възлагане по ЗОП на тези линии.

По отношение на линиите за Добрич и на част от линиите от общинската транспортна схема областният управител даде съгласие да бъдат възложени директно, каза Петър Михайлов. Обясни, че с решение на Общинския съвет е делигирано на кмета на Община Каварна да избере директно изпълнител на линиите докато се проведе конкурс. Това трябва да стане в двуседмичен период, едната седмица вече е изтекла, посочи началникът на отдел „Туризъм и култура”.

Той сподели, че досега автогарата в Каварна се е обслужвала от търговско дружество „Каварна” ЕООД, което е извършвало автогаровата дейност в морската община. Обясни, че договорът е бил между търговското предприятие и собствениците на помещението, Общината не е била страна по него. По думите на Михайлов „Каварна” ЕООД е в процес на ликвидация или в несъстоятелност и не функционира. По тази причина и договорът със собствениците на помещението не може да бъде обслужван, т. е. е прекратен.

Началникът на отдела съобщи, че междувременно Община Каварна е започнала изграждането на автогара, която ще бъде нейна собственост. На последното заседание на ОбС е взето решение автогаровото обслужване да се извършва вече от Общинско предприятие „Чиракман”.

c