Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Заради съседски спор: Ограда пречи на възрастен мъж от Балчик да излезе от дома си

74-годишен мъж от Балчик вече втора седмица не може да напусне дома си, след като съседът, с когото е водил дълга съдебна битка, е получил разрешение да огради своя имот. Така пътят, по който комшията е стигал до мястото си, е затворен, съобщи БНТ в сутрешния си блок.

Става въпрос за вилна зона „Белите скали“, където не само много хора идват на почивка през лятото, но и живеят постоянно. Иван Първанов е на 74 години и е купил имота си във вилната зона още в средата на 80-те години. Наоколо все още нямало продадени парцели. Направил си вила и чакълен път. Съседи потвърждават, че участъкът е бил използван като улица, но твърдят че това е плод на добросъседски отношения.

Между „Улица десета“ и имотите на Иван Първанов и съседите му стои висок и стръмен скат. Вълко Василев казва, че в целия град Балчик е така и всеки си прави подходи. Иван Първанов изгражда подхода към къщата си през имота на съседа Христо Янев преди повече от 20 години.

„Двадесет и няколко години аз към никого нямам претенция и за нищо. И решиха да ми вземат пътя, който ми е даден със заповед №32 на общината от 1995-а година за достъп до терена“, казва Първанов.

Въпреки заповедта съдът е позволил на съседа Христо Янев да огради имота си, включвайки и спорната улица. Янев купува имота си през 2005 година.

„Аз казах, искам законни граници - дали са вляво, вдясно, искам спокойствие. Аз съм дошъл в пенсионна възраст тук да си живея спокойно. Да ми определят граници. Те определиха граници, които г-н Първанов не го устройваха. И започна да съди общината“, казва Христо Янев.

След години съдебни спорове, Административният съд отхвърля исковете на Първанов, а съседът построява ограда. Първанов завежда ново дело.

„През 2018 година, още на първа инстанция, казаха – да, има разминаване, поради неправилно замерване навремето, че е било по-примитивно - сега е по-модерно, с електронно замерване. Има разминаване с 54 квадратни метра“, посочва Янев.

Той премества оградата си, но подава иск да встъпи във владение на целия си имот, който включва и участъка, по който преминава Иван Първанов. Оказва се, че подстъпът до дома на Първанов е част от имота на Янев и той иска промяна в подробния устройствен план. Решението на Върховния касационен съд е в полза на Христо Янев и той изгражда новата ограда.

Има пътека, по която може да се стигне до имота на Първанов. Той обаче твърди, че не може да я използва, защото е стръмна и опасна. На въпрос как се снабдява с хранителни продукти и лекарства, Първанов отговаря: „Чрез добри хора. Хвърлям му кофа през мрежата, доставя ми хляб, доставя ми лекарства.“ Мъжът казва, че не е добре и има повишена кръвна захар.

От Община Балчик заявиха, че нарушение на закона няма.

„Оградата е направена точно съгласно съдебното решение. Съгласно кадастъра, той има достъп до имота си. Независимо че скатът е стръмен, той можеше да си направи досега не знам колко пъти пешеходни стълби. Общината няма право да строи в частен имот. Като му направим достъп през общинската част, следващите метри кой ще му ги направи?“, заявява кметът на Балчик Николай Ангелов.

И така, оградата, преграждаща пътя, е законна, а единственото решение е възрастният мъж да изгради подход към имота си.

Източник: БНТ

c