Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отличие за млад акордеонист от школата към читалище „Йордан Йовков“ в Добрич

Станислав Атанасов Стоянов от школата по акордеон към НЧ "Йордан Йовков-1870" в Добрич се завърна с награда от XIII Национален детско-юношески конкурс за изпълнители на народни инструменти, народно пеене и акордеон „Песенна дъга над Кутев“.

Форумът, в който участват основно изпълнители от музикалните училища в страната, се проведе в края на юни в град Котел. Само акордеонната школа към НЧ „Йордан Йовков – 1870 г.“ беше поканена като читалищна формация, каза секретарят на културния институт Красимир Масурски.

Школата с ръководител Диян Дженков участва с четирима млади акордеонисти.

Конкурсът се организира от председателя на училищното настоятелство на Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев”  и Методическо обединение ”Народни инструменти и народно пеене” и е включен в програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на министерство на културата. Целта на конкурса е съхраняване на песенния и инструменталния фолклор на България и приобщаване на младото поколение към ценностите на фолклорните традиции. Откриване и изява на младите таланти.  

Прослушването на участниците в конкурса и тяхното класиране се извършва от жури, чийто състав включва известни педагози и музиканти.

c