Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Макет на Художествената галерия в Добрич е изложен във фоайето й

В ремонтираното фоайе на Художествена галерия – Добрич e изложен умален обемно-пространствен модел на сградата на галерията. Изработен по проект „Дунав – река с много обща история“. Проектът обхваща 18 обекта част от културното и историческо наследство на България и Румъния, сред които е и Художествената галерия в града. Целта е повишаване на информираността и популяризиране на трансграничния регион.

Представен в серия изложби и достигнал до 11 000 души, въздействащият 360˚ образ на неокласическата сграда на галерията е изработен от екип специалисти и предоставен на ХГ – Добрич от фондация „ Отворена длан“, Плевен.

Сградата на Художествена галерия - Добрич е архитектурен паметник на културата и един от стоте национални туристически обекта. Построена за съдебна палата през 30-те години на XX век, днес тя заема ключово място в живота и облика на града. В нея успешно са съчетани европейските тенденции на неокласицизма, с тези на модерните за 80-те години насоки в музейната адаптация. Посетителите ще имат възможност да се запознаят със сложната архитектурна конфигурация на сградата състояща се от пет крила и три вътрешни двора, както и с историята на галерията чрез интерактивна презентация на три езика – български, румънски и английски.

Жителите и гостите на града могат да разгледат макета, да обогатят визуалната си представа за сградата с различен поглед и да научат повече за нейната история всеки делничен ден от 09 : 00 до 18 : 00 часа.

c