Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Г. Желев: Община Добрич дължи около 70 000 лева на Волейболния клуб за 2020 година

Финансирането или липсата на президент, или и двете са причина „Добруджа 07“ да отпадне от елита?

Община град Добрич дължи на Волейболен клуб „Добруджа 07“ около 70 000 лева, които представляват неразплатена част от гласуваната субсидия за клуба за 2020 година.

„На срещи с ръководството на клуба ние сме поели ангажимент тези средства да бъдат изплатени до края на тази година. Парите не са преведени поради тежката ситуация през 2020 година и намалените приходи на общината. В същото време ние вече сме платили над 100 000 лева, което е 80-90% от гласуваните за 2021 година средства. Не вярвам тези около 70 000 лева да са причината за сегашната ситуация в клуба“, коментира за Про Нюз Добрич Георги Желев – председател на Спортната комисия в Общинския съвет.

Преди дни стана ясно, че има опасност ВК „Добруджа 07“ да не подаде заявка за участие в Суперлигата, срокът за което изтича в края на следващата седмица, и Добрич да остане без мъжки волейболен тим. Причината – клубът няма президент и към момента няма желаещи за поста. Това изтъкна Веселин Велев, който бе президент през последните две години, но ангажиментът му изтече. Той посочи, че проблемът не е финансов, а се състои в това, че няма кой да ръководи клуба, да преговаря със спонсорите, да изготвя бюджет и да постави цели. При тези обстоятелства не е ясно и дали ще има отбор във второто и третото ниво на първенството.

Казваме ли „Сбогом!“ на волейбола в Добрич?

Средно около 150 000 лева подпомагане получава от общината годишно волейболният клуб през последните години. За 2021 година бюджетът е по-малък, защото и приходите на общината по обясними причини са по-малко, посочи Желев. 

Във волейболните среди се твърди, че издръжката на клуба е около 600 000 лева. В същото време издръжката на волейбола в България скочи много и за развитието на този спорт са необходими все повече пари.

„Причините за това, че клубът е заплашен да не подаде заявка за Суперлигата, да не може да задържи състезателите и треньора и да им осигури договори не е в общината. Общината няма задължението да спонсорира никого, тя има правото да спонсорира, когато има възможност“, коментира Желев.

Преди дни Велев заяви, че спонсорите не са се оттеглили от клуба. Той също изтъкна, че никой не е задължен да финансира частната дейност, каквато и да е тя.

Снимка: Момчил Тодоров

c