Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

5 юли е професионален празник на МВР

На 5 юли работещите в структурите на МВР имат професионален празник. Министерството на вътрешните работи е създадено преди 142 година и е едно от първите ведомства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.

На 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на МВР и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет. МВР е създадено като защитник на новата българска държавност и гарант за сигурността и спокойствието на българите.

През 1925 година по Закона за администрацията и полицията е създадена и специална „Дирекция на полицията“, сред чиито отдели е и Държавна сигурност.

На 10 септември 1944 година под натиска на комунистите се създава т. нар. Народна милиция и се ликвидира полицейската система на предишното управление. В Народната милиция постъпват на работа хора, участвали в нелегалното комунистическо движение и имащи заслуги за установяване на новата власт.

Денят не се празнува през периода 1945-1992 г., но през 1992 година, по предложение на Националния полицейски синдикат, започва да се отбелязва отново.

Сигурността и спокойствието на гражданите продължава да е основна мисия и отговорност на служителите на МВР. Заплахите и предизвикателствата пред сигурността се променят. Времето налага нови отговорности и придобиване на нови компетенции. В съвременните условия към традиционните полицейски задължения се добавят и нови - борбата с международна организирана престъпност, овладяването на бежанската криза, превенцията и противопоставянето на тероризма,  противодействието на киберпрестъпността и др.

c