Водещи новини - дясно Култура

Ивелина Радионова се среща с публиката в Добрич в читалище “Йордан Йовков -1870”

Много са имената, с които я наричат – ,,Алтъна”, „Усмивка от бетон”, „Момичето с тъжните очи”, „Вълчицата”. Тя обаче приема за най-близо до нея самата ,,Момичето с тъжните очи”, защото както самата тя сподели, тъгата е мед за твореца, той твори и създава повече когато е тъжен. „Когато съм щастлива, забравям да пиша” каза още Ивелина.

Пише за тъга, любов, спомени, емоции, но патриотичната тема е тази, която най-много обича и признава, че когато пише за Родината, понякога плаче. ,,Бих я описала с няколко думи – мед, сол, въглен, хляб, капка кръв и светиня” така авторката отговаря какво е за нея Родината.

Освен поезия Ивелина пише и проза, това за нея е предизвикателство, което приема през 2016 година, впоследствие се оказва, че прозата я вълнува повече от поезията и след „Алтъна”, „Обич” излезе и „Йова разказва”, която  включва къси разкази.

Ивелина Радионова ще гостува в Добрич на 7 юли по покана на народно читалище “Йордан Йовков -1870”. Събитието ще се състои от 17.30 ч., входът е свободен.

Ивелина Димитрова Никова-Радионова е родена на 23 март 1977 г. в гр. Провадия. Завършва Икономически университет гр. Варна. Работи като главен счетоводител в частна фирма.

Споделя, че за нея поезията е не само хоби, тя е и начин на живот. Акцент в творчеството й е обичта й към родината и духовната близост с народните песни.

Стихове на Ивелина Никова са публикувани в поетични сборници, вестници и списания. Няколко нейни стихотворения са превърнати в песни. Участвала е със свой текст и във фестивала “Пирин фолк”

Носител е на първа награда в конкурс “Свищовски лозници”; втора награда за епична книга в гр. Шипка; втора награда в литературен конкурс “Рада Казалийска” в гр. София; трета награда в конкурс под надслов “Мила Родино!”; трета награда в конкурс “Жени и вино – вино и жени”; втора награда в литературен конкурс в гр. Сопот; трета награда в конкурс, посветен на Н. Вапцаров; първа награда на вестник “Уикенд”; специални награди в конкурс “Добромир Тонев” в Пловдив  и “Диря в морето” във Варна и награда за цялостно творчество, посветено на България.

Автор е на поетичните книги “България в сърцето ми”, “Златни нишки”, “Копнеж по слънце” и “В тебе аз ще остана”, и на новелата “Алтъна”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *