Балчик Водещи новини - дясно Култура

Изложба в „Двореца“ в Балчик разкрива символиката на българската шевица

Зала „Учебен център“- Двореца Балчик ще представи от 5 до 18 юли  изложба и отворени занаятчийски ателиета за своите гости. Изложбата „Българският фолклор – съхранен в занаятите, кодиран в шевицата“ показва уникални творби на авторите и майсторите.

Посетителите ще могат да се докоснат до магията на старите занаяти. Ще имат възможност да се запознаят с тъкачеството, с филигранната декорация от кожа, да създадат свое малко бижу от стъкло с техника „Лампуърк“, да опитат стара техника на плъстене – само с ръце , вълна и сапун да създадат свое произведение.

Автентичните техники за създаване на художественото произведение ще бъдат интерес за любознателните. Те ще могат да работят на стан, ще се запознаят с “кожения филигран” , като начин за декориране и изработване на детайл. Мекотата на кожата, здравината, еластичността са изключително добри качества на този материал, а попаднал в ръцете на творец , създават уникални форми, предмети за бита, които са вечни. Магията на стъклото, цветните отражения, преливане на форми ще бъде показана в техника “Лампуърк”.

Как да преплетем вълнените нишки и да създадем плъсти или чрез техника “иглонабиване” да декорираме, рисуваме с вълна ще бъде едно различно преживяване.

В изложбата са представени творби на авторите, които могат да бъдат откупени.

А символиката на българската шевица в разнообразните български носии, ще бъдат разказвачи на истории и легенди от българския фолклор.

Ще бъдат представени творби на тъкачеството от Милена Кючукова Галя Николова, накити от стъкло, изработени от Диана Раданова, художествена обработка на кожа от Миглена Георгиева и Диян Фотев, а плъстите са на Силвия Стоянова. Колекцията национални носии е дело на Производство на българско национално облекло “Галатея -Варна”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *