Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Деница Сачева: Красивите обещания на опонентите ни могат да се случат само при увеличени данъци

В област Добрич поемаме ангажимент за пътна инфраструктура, инвестиции в образователната инфраструктура и възможности за създаване на нови работни места, заяви в интервю за Про Нюз Добрич Деница Сачева, водач на листата на ГЕРБ-СДС в Осми Добрички многомандатен избирателен район

Как бихте обобщила предизборната кампания, която е към края си? С какво предизборната кампания сега се различава от тази за изборите през април?

Настоящата предизборна кампания е по-различна от тази преди няколко месеца. От една страна, по-скоро сме свидетели на състезание за компромати, отколкото за идеи. Ние няколко пъти се опитахме да насочим разговора към дебат за политики, но, за съжаление, не срещнахме разбиране у нашите опоненти. Наблюдава се и известна умора у хората от толкова много скандали, фалшиви новини, компромати, размяна на обвинения. Определено този път е доста по-трудно да се събере обществено доверие и да се генерира доверие в политиките, които се представят. Но със сигурност компроматите и атаките срещу нас консолидираха много електората ни. Така че, хората, които са наши традиционни гласоподаватели, тези, които вярват в политиките на ПП ГЕРБ, са силно мобилизирани и са твърдо решени да участват активно в този вот.

Отивате на изборите с листа, в която има много млади хора. Това успешно решение ли беше?

Със сигурност. Винаги е добре, когато има нова енергия, когато има свежи идеи. Младите хора са не само активни, но и определено се включиха с много идеи в самата кампания. Аз лично съм изключително доволна от избора, който направихме, защото научих много от колегите, които са част от нашата листа. Те помагат много в кампанията. Особено активни бяха при формулирането на послания и политики, насочени към младите хора – в областта на образованието, на създаването на работни места. Приемат добре програмата 60/40, която предлагаме за младите хора – поемането на 60% от осигурителния доход за период от 12 месеца, когато млад човек, завършил университет или училище, трябва да започне първа работа.

Проведохте много срещи в малки населени места от областта. Какви са основните проблеми, които хората поставиха пред Вас? Какви решения предлагате на тези проблеми?

Изключително разнообразни са проблемите, които се поставят. Специално за област Добрич, на първо място винаги излизат пътната инфраструктура, както и проблемите с ВиК мрежата. Но голяма болка за много от хората в малките населени места е, че ги напускат младите хора, които учат или работят в чужбина. Неслучайно ние сме поставили такъв силен акцент на политиката към българите в чужбина. Знаете, че предлагаме конкретни мерки.

Кои са основните ангажименти, които поемате пред област Добрич?

Както в предишната кампания, така и в тази, ние поемаме ангажименти, свързани с три неща – на първо място пътната инфраструктура, на второ – инвестиции в образователната инфраструктура и в учебните заведения, които се намират на територията на областта, на трето място  - възможности за създаване на нови работни места т.е. привличане на инвеститори, които биха искали да създадат бизнес тук.

По време на кампанията заявихте, че ГЕРБ е единствената политическа сила, която може да излъчи правителство, да носи отговорност и да се променя. Затова ли е важно ГЕРБ да остане първа политическа сила?

Няма такъв фетиш непременно да бъдем първи на тези избори. Ние, разбира се, работим за победа и бихме искали отново да спечелим изборите в област Добрич. Но не бих искала това да се приема като фетиш, който трябва да бъде постигнат. Смисълът на това да се занимаваш с политика е да можеш да предложиш конкретни решения на хората. Политика, която се прави за отмъщение, за реванш или за това някой да надвие другия по нечестен начин, не е полезна за хората. На предишните избори стана ясно, че ние сме единствените, които сме готови да направим правителство. Единствените, които сме готови да направим компромиси. Знаете, че дори излъчихме друга кандидатура за министър-председател. Показахме изключително сериозна заявка за диалогичност и компромиси, които сме готови да направим. Останалите политически партии като че ли не бяха дорасли до това да имат такава коалиционна култура и да водят разговори за конкретни политики. Все още такива разговори не се водят. И това е нещото, което ни безпокои. Защото държавата не може да продължи да работи без постоянно правителство. На практика, от март, откакто сме в предизборни кампании, държавата не работи на пълни обороти и това е проблем за гражданите.

Кои са основните ангажименти, които ГЕРБ поема с програмата си за управление за следващия мандат?

Основният акцент в програмата ни отново е увеличаване на доходите. Ние поехме ангажимент за 1000 лева минимална работна заплата, 2000 лева средна работна заплата, 600 лева средна пенсия, 200 млрд. лева БВП, приемане на България в Еврозоната. Към младите хора поемаме ангажимент за разработване на програма на стойност 400 млн. лева, която да обхване около 60 000 млади българи, които току-що завършват училище или университет, в която ние ще плащаме 60% от осигурителния доход на работодателя, така че в период от 12 месеца тези млади хора да бъдат на работа с ангажименти след това да останат още една година при съответния работодател. Това е много важно за младите хора, защото голяма част от тях не могат да започнат работа поради липса на трудов стаж. Поели сме ангажимент за намаляване на 50% от регулаторната тежест, когато става въпрос за стартиране на бизнес. Както и ангажимента да въведем мълчаливото съгласие т.е. държавните институции, ако в 14-дневен срок не процедират съответната молба или искане на гражданите, да се счита, че това е съгласие от тяхна страна. Силен акцент поставяме върху българите, които живеят в чужбина. Зад граница са родени вече 200 000 български деца – в български семейства или такива, в които единият родител е българин. Ние искаме да поддържаме жива връзката на тези деца с България. Защото само така можем да мечтаем един ден те да се върнат у нас. Имаме голяма мрежа от неделни училища – над 370 са те в цял свят и в тях учат около 30 000 български деца. Имаме предложение с програма за 30 милиона лева да отпаднат таксите в тези неделни училища, така че да започнат да учат там повече българчета и да достигнем бройката от около 60 000. Заедно с българските училища на територията на България да се правят лагери, в които децата от чужбина да идват тук и да може да се поддържат взаимоотношения, връзки, така че те да получават навременна информация как биха могли да продължат своето образование в България, а родителите им - как биха могли да се върнат у нас и да намерят работа. Друга мярка за българите в чужбина е заплащане на средната работна заплата за страната за тези, които биха искали да се върнат обратно и да работят в населено място, където не се достига до средната работна заплата, пари за наем за 12 месеца, за детегледачка и за курсове по български език на член от семейството, който не владее български език. Заедно със синдикатите и работодателите поемаме ангажимент да се разработи национална програма за българските малцинства от трети страни.

В обществото се създава усещане, че преизчислението на пенсиите е панацея. Така ли е?

Не е така. За съжаление, това е една мантра, която звучи красиво. Всеки си мисли, че щом става въпрос за преизчисляване това автоматично означава повишаване, а не е така. Преизчисляването на пенсиите се прави по конкретна формула, която отчита стаж и възраст. Ако тя се използва за преизчисляването, е възможно някой да получи увеличение от 2,3, 5 или 10 лева. Отделно от това, около един милион български пенсионери няма да получат никаква промяна в пенсиите си по тази формула, която се предлага за преизчисляване, а именно – от дохода от 2018 г. Нещо повече, ако се направи това преизчисление, в рамките на следващите години ще ни трябват около 7 милиарда лева, а българските данъкоплатци не могат да платят тази цена. Това би означавало повишаване на данъците. Всъщност, в тази предизборна кампания прекалено много от нашите опоненти дават красиви обещания, говорят за безлихвени кредити, за безлихвени заеми за жилища, за социални придобивки, социални помощи и т.н. Но, ако направим изчисления, ще видим, че се говори за десетки милиарди. Няма как да се случат обещанията на нашите опоненти – както от БСП, така и от „Изправи се! Мутри вън!“, които сипят най-щедро социалните си послания. Няма как да се получи това, ако няма увеличение на данъците. А не съм сигурна, че в състояние на криза, в която се намираме в момента, българското общество е в състояние да понесе повишаване на данъци и осигуровки.

Какво ще направи ГЕРБ за привличане на инвеститори, нещо, което е изключително важно и за региона на Добрич?

Комплексни са мерките, за да могат да бъдат привлечени инвеститори. На първо място, разбира се, е подобряване на инфраструктурата. Не само на пътната, но и ВиК инфраструктурата също. Защото голяма част от крупните инвеститори имат нужда от много сериозни мощности, за да направят съответните производствени бази. Но наред с това трябва да се инвестира и в индустриалната зона на града, която трябва да бъде на доста по-високо ниво. Има възможности това да се направи по различните оперативни програми в бъдещите програмни периоди. Не трябва да забравяме, че се работи по индустриална зона в Аксаково, която би могла да бъде много сериозна конкуренция, ако Добрич не инвестира навреме в собствената си индустриална зона. Затова трябва да побързаме с плановете, общия политически консенсус и сътрудничеството между местната и централната власт, за да не изпуснем шансовете за града. И не на последно място трябва да се инвестира в образование. Защото, беше време, когато и аз самата съм била ученичка в ЕГ „Гео Милев“, когато да учиш в езикова гимназия беше въпрос на престиж. Днес владеенето на чужд език не е конкурентно предимство, защото всеки говори чужди езици. Децата още от детската градина започват да говорят английски език. Днес конкурентното, елитното, е да имаш професионално образование, да имаш професия,  конкретни умения, които можеш да предложиш на пазара на труда. Така че, колкото по-бързо започнем сериозните инвестиции в професионалното образование тук в града, толкова по-добре. Защото инвеститорите, освен добра инфраструктура, имат нужда и от хора, които да работят.

За първи път на 11 юли у нас ще има изцяло машинно гласуване. Как очаквате това да се отрази на изборния процес и на изборните резултати?

Ние, от ПП ГЕРБ, имаме сериозни притеснения за това, че няма да се опази добре тайната на вота, за това, че ще има притеснения у голяма част от избирателите по отношение на машинното гласуване. Вече бяхме свидетели на това, което се случи в Благоевград – изключително ниска избирателна активност, резистентност на по-възрастните избиратели да използват машината. За нас продължава да буди недоумение защо има отказ от това да се броят разписките от машините. Продължаваме да смятаме, че, ако някой иска да гарантира честни избори, задължително трябва да се гарантира контролното преброяване на разписките. Не можем да разчитаме единствено и само на машинния протокол, който ще излезе автоматично от машината. Но такъв е законът, такива са решенията. Вчера излезе решение на Конституционния съд за това, че машинното гласуване не е противоконституционно. Ние продължаваме да бъдем с нашите резерви. Затова в рамките на предизборната кампания правим всичко възможно, за да обучаваме, да ограмотяваме нашите избиратели как да използват машината. Инсталирани сме на таблети съответните апликации. Във всяка среща с избирателите обясняваме как да се гласува, но виждаме, че на много места възрастните хора се опасяват дали ще успеят да се справят. Имаме притеснение и за това в изборния ден в секциите да не се появят „помагачи“, които под предлог, че помагат на някого да се оправи с машината, да се опитват да насочват за кого да се гласува.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c