Водещи новини - дясно Крими Общество Политика

Арестуваха изборен дилър с над 2 хил. ЕГН-та и лични данни на “клиенти”

Собственик на цех и фирма за дограма е арестуван при спецакцията ма МВР за купуване на гласове. Това съобщава bTV, позовавайки се на свои източници. В информацията не се уточнява в кое населено място се е разиграла въпросната ситуация. При извършени обиски вчера са открити три тефтера с точни адреси, имена и цифри. Иззети са записи от камери за видеонаблюдение и мобилни телефони. Открити са и банкноти на обща стойност 6870 лв.

Според медийната информацията, в тефтерите се съдържат записани лични данни на 2029 души. Хората от списъците се разпитват.

Задържаният 40-годишен мъж е криминално проявен и осъждан. В Районната прокуратура е образувала досъдебно производство.

От Прокуратурата на РБ съобщиха, че на 30 юни в Районна прокуратура град Плевен са заведени две докладни записки, касаещи предстоящите избори за Народно събрание, насрочени за 11.07.2021 година. 

Едната е изготвена от служител към Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“-МВР. В нея се съдържа информация за наличие на сигнали от български граждани във връзка с подадени заявления за откриване на избирателна секция в гр. Делменхорст, Германия и съмнение за злоупотреби с лични данни. В докладната записка е налично единствено копие на съдържанието на два имейла, подадени до различни институции в и извън страната. 

Другата докладна записка е изготвена от служител на ОД МВР-Плевен и касае „евентуално купуване на гласове“. Същата е от една страница и в нея се съдържа единствено сведение за проведена среща на полицейски служител с гражданин от гр. Плевен, който е дал информация за лица, осъществяващи дейност по „купуване на гласове“ на територията на областта.

Поради липсата на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, Районна прокуратура-Плевен незабавно е възложила извършването на проверки. На органите на ОД МВР-Плевен са дадени подробни и конкретни указания за установяване на обстоятелствата, изложени в докладните записки.

На 02.07.2021 година в Районна прокуратура-Плевен е постъпил сигнал от ДАНС-Плевен. Поради липса на достатъчно данни в сигнала за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор при Районна прокуратура-Плевен е възложил проверка на органите на МВР. Дадени са подробни указания за изясняване на фактическата обстановка. Материалите от проверката следва да бъдат докладвани на Районна прокуратура-Плевен, която след анализ на резултатите, ще направи преценка събрани ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

До момента в Районна прокуратура град Плевен и Окръжна прокуратура град Плевен са заведени общо четири броя преписки, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание на 11.07.2021 година.

снимката е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *