Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Йордан Апостолов: Проблемът с остатъка от етерично-маслените култури е пред решаване

И това е резултат на полаган труд в продължение на година и половина, заяви за Про Нюз Добрич депутатът от 44-ото Народно събрание Йордан Апостолов

„Очаква се министърът на екологията да свали остатъка от етерично-маслените култури от Наредба 2 за класификацията на отпадъците. Това е плод на труд, който година и половина сме положили“.

Това каза пред Про Нюз Добрич бившият депутат от 44-ото Народно събрание и член на парламентарната комисия по земеделие Йордан Апостолов. Той ни потърси по повод проведената в сряда среща на представители на 15 дестилерии от област Добрич при домакинството на „Есетере – България“ и с участието на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Както Про Нюз Добрич съобщи, участниците са се обединили около тезата, че е нужна нормативна промяна, според която остатъкът след дестилация на етерично-маслените тревни култури да не се третира като отпадък, а като годна и незамърсена биологична маса. Представителите на бранша са се разбрали да изпратят до МОСВ молба или петиция с искане министерството да промени отношението си към тази биомаса и тя да бъде обявена за неотпадък.

Дестилерии от област Добрич искат остатъкът от етерично-маслените култури да се третира като чиста биомаса

По думите на Апостолов този проблем още  през 2018 година е идентифициран. И тогава той, заедно с колеги, е подел инициатива остатъкът от етерично-маслените култури да бъде премахнат от класификацията на Наредба 2.

„Всички изследвания, за които се говори на тази среща – доклади на Министерството на земеделието,  на специализирани външни лаборатории, становище на Института по розата, на Селскостопанска академия - всичко това съм го организирал аз, докато бях в парламента.  В крайна сметка се събра нужната документация и трябваше само министърът на земеделието да подготви, на база всички тези документи, мотивирано искане до министъра на екологията, за да отпадне от класификатора и да не се третира като отпадък, а като отработена суровина. За жалост, мандатът на парламента свърши, този доклад не мога да се случи по време на редовното правителство, излъчено от 44-ото Народно събрание“, обясни Апостолов.

Започна жътвата на лавандула в област Добрич

Миналия месец се обърнал към новия съветник на министъра на земеделието проф. Светла Бъчварова, за да я помоли да издири тези документи. Тя подготвила доклад, внесла го е при министъра на земеделието и миналата седмица той го е подписал и е изпратен на министъра на екологията. Очаква се сега той да го свали от Наредба 2.

„Това е плод на труд, който година и половина сме положили. Първоначално предвиждахме да се прави промяна на класификацията в наредбата, което се оказа, че не е възможно. И избрахме друг път – чрез изключване чрез доклад от министъра на земеделието. Т.е. ние сме търсили пътя, по който това може да стане законово. И сега на всичкия този труд, който сме свършили заедно с колегите, които бяха на първата среща 2018 г. и продължават да ми бъдат опора, се намесва някой друг и се опитва да си припише заслугите. И сега, когато сме на финалната права, се наместват колеги, които щели да протестират, да сигнализират медии, министъра, а работата просто е свършена и някой си приписва заслугите. И е много грозно да се намесваш в един момент, когато работата е свършена на 95% и да кажеш – ето ние пуснахме едно писмо до министъра и той отписа от класификатора“, заяви Йордан Апостолов.

Тяхната цел е – знаят, че проблемът е пред решаване, той ще се реши и ще кажат, че когато те са се намесили, е постигнат резултат. А след това ще предложат да се направи асоциация, в която всички да членуват и оттам насетне да започнат да се диктуват условия, предполага той.

Доскоро изхвърляха остатъка от етерично-маслените култури на сметището. Когато ги търсих 2018 г., казаха, че не ги интересува, защото си плащат, за да изхвърлят на депото. Но вече са запълнени три клетки и вече казват, че това е остатък, не е отпадък, и няма работа на сметището. И предлагат държавата да даде още 40 млн. лева за нови клетки на сметището.

В чужбина, например Франция, остатъкът стои на полето и след това с тороразнасящо устройство се разхвърля из полето. Той е перфектна - тор  стерилна биомаса, за която цял свят се бори. При това е безплатна, увеличава хумусно съдържание, съдържа полезни вещества като калий, фосфор, добави Апостолов.

c