Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Днес е Световният ден на НЛО

На 2 юли се отбелязва Световният ден на НЛО /неидентифицирани летящи обекти/. Датата е свързана със събитията край малкото американско градче Розуел в щата Ню Мексико през 1947 година. Тогава местен фермер намира в имота си катастрофира летателен апарат и останки от пасажери, за които се смята, че са извънземни.

Останките били предадени на американските ВВС край града. Тогава официалната версия била, че се е разбил аеростат с екипаж. Вестниците в САЩ още на другия ден излезли с огромни заглавия за инцидента в Розуел. Военните засекретяват инцидента за години напред. През 2011 година ФБР разсекрети документ за случая. В него пише за открити три летящи чинии. В тях имало тела на хуманоиди, високи около метър и облечени в сребристи костюми. Показания на свидетели от деня на катастрофата сочат, за три светещи обекта, летящи във формата на буквата V.

През 2020 година Доналд Тръмп съобщи, че обмисля да разсекрети случая „Розуел“. В интервю тогавашният държавен глава обясни, че много хора искат да знаят какво се случва в т.н. „Зона 51”.

НЛО е термин, с който най-общо се означава всеки летящ обект или небесна аномалия, които не могат непосредствено да бъдат идентифицирани с познати физични, химични или метеорологични явления, нито с позната земна техника.

Голяма част от наблюденията намират разумно обяснение след внимателно изучаване на фактите. Някои автори твърдят, че за абсолютно всички подобни явления могат да бъдат намерени научни и разумни обяснения.

Според някои твърдения поне част от случаите не могат да бъдат обяснени с нищо познато на науката дотогава. Най-популярната неконвенционална хипотеза е, че НЛО са резултат от дейността на извънземни цивилизации.

c