Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Д-р Кацаров: Не е нужно ваксиниране по принуда, само частично е вярно, че това е доброволен акт

"През последните 30 години средната продължителност на живота в нашата страна се е увеличила с близо пет години, нов само за 2020 г. тя е намаляла с година и половина. Това дава смисъл и сила за това, което правим в момента". 

Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на представяне на обществения съвет за повишаване на информираността за ползите от ваксините.

"За щастие сега имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения. Измамно е спокойствието, на което се наслаждаваме през последните месеци. Епидемията от COVID-19 не е в контрола ни и не сме застраховани от нова вълна."

Д-р Кацаров посочи, че дори не може да се прогнозира кога ще бъде регистрирана тази вълна у нас.

"Това, което се случва в другите европейски страни в разгара на лятото достатъчно ясно показва, че никой не е застрахован, още по-малко ние - с 25% от населението, което е сложило по една игла. Дори не е изцяло ваксинирано."

Той отново подчерта, че лятото е най-подходящото време "да положим усилие да излезем от тази ситуация".

"Няма нужда да принуждаваме хората да се ваксинират. Само частично е вярно обаче, че това е личен и доброволен акт, защото той засяга много други хора", заяви служебният здравен министър.

Захари Атанасов – член на управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори:

"Срещу здравните медиатори има много голяма опозиция както от ромска общност, така и от интелигентни хора, които имат предразсъдъци към ваксините срещу COVID-19. Има хора, които мислят, че RNK ваксините могат да променят ДНК структурата и човек да бъде манипулиран. Ние се опитваме да ги убедим, че тези конспиративни теории с реалността."

Отец Петко Вълов - секретар на католическата църква в България:

"Католическата църква спазва стриктно всички антиепидемологични предписания. Папа Франциск също насърчава ваксинирането и апелира богатите държави да изпращат ваксини на по-бедните. Ние също насърчаваме хората да се ваксинират и да правят това, което науката и държавата препоръчва."

c