Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Читалище „Йордан Йовков“ в Добрич ще бъде ремонтирано за 800 000 лева

Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“ в Добрич ще бъде ремонтирано, като се запази архитектурният облик на сградата, съобщават от Община Добрич. Средствата по проекта се осигуряват от Националния доверителен Екофонд по „Инвестиционна Програма за климата – енергийна ефективност“. Размерът на допустимата безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейностите е  800 000 лева.

Ремонтът има за цел да повиши енергийната ефективност и да редуцира отделяните вредни емисии от сградата. Изготвено е ново обследване и проектна документация и е издадено разрешение за строеж. Техническата документация беше предоставена за проверка от финансиращия орган и към настоящият момент е  одобрена. Изпълнява се следващият етап, а именно подготовка и обявяване на процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители.

Инвестиционният проект съдържа 5 енергоспестяващи мерки, които включват топлинно изолиране на външните стени, на покривите и подовете, подмяна на външната дограма и повишаване ефективността на топлоснабдяването.

Целта на проекта е сградата да достигне клас „В“ на енергийна ефективност, с което ще се понижи нивото на енергийно потребление на обекта и ще се намалят разходите за топлинна и електрическа енергия.

c