Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Ясна е програмата на Седмия Национален фестивал на лавандулата в Генерал Тошево

Седмото издание на Националния фестивал на лавандулата в Генерал Тошево ще се проведе на 3 юли, събота.

Той ще започне в 08.30 ч. с туристическа лавандулова пътека – пешеходен преход до близки лавандулови насаждения и дестилерия в околностите на Генерал Тошево, организиран от ТД „Добруджанец“.

В 10,30 часа ще бъде поставено началото на лавандуловия базар. В него ще участват търговци, производители на етерични масла и лавандулови био-продукти, приложници и земеделски стопани. Щандовете им ще са подредени на площада пред Общината. Организаторите обещават да има и павилион „Сладоледени изкушения“.

Фото-изложба „Лавандулови импресии“ с куратор читалище „Димитър Данаилов 2013“ – гр. Чирпан ще бъде официално открита в 11 часа.

Детска лавандулова работилница ще започне в 15,30 часа на площада пред читалището. Там ще има шатра с аниматори, материали, озвучаване. Рисунка на площада на тема:

„Моята лавандулова Добруджа“. За участниците ще има награди и грамоти.

Конкурс „Кралица на Лавандулата“ ще се проведе от 16,30 ч.

Новата  университетска специалност „Етерични масла“ ще бъде представена на кръгла маса на тема:  „Модерното стопанство и Нови възможности за отглеждане на лавандула“ . Тя ще бъде представена от доц. д. н. Нели Грозева – заместник-ректор на Тракийски Университет – гр. Стара Загора.

Ще бъдат обсъдени и други актуални проблеми пред бранша. Форумът ще се проведе в зала „Йордан Йовков“ в Община Ген. Тошево.

Програмата на фестивала продължава с Музикална и танцова програма на сцената – пл. „Бялата лястовица“ от 18.00 ч. Следва официалното откриване на Фестивала, а от  19.20 ч. присъстващите ще могат да се насладят на таланта на изпълнителите от Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ гр. Добрич.

Гала-концерт на специалния гост на фестивала Стефан Илчев е с начален час 20,20 ч.

c