Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В Добрич има интерес към пробното машинно гласуване, отчитат от РИК

От днес в продължение на три дни жителите на Добрич имат възможността да се възползват от демонстрационно пробно гласуване. За целта пред централния вход на Драматичен театър „Йордан Йовков” са поставени три машини. Членове на Районната избирателна комисия /РИК/ напътстват желаещите да гласуват на тях.

За Про Нюз Добрич секретарят на РИК Руслава Гавраилова сподели, че като за първи ден интересът на добричлии е доста над техните очаквания. Дори когато са пристигнали пред театъра сутринта е имало хора, които вече са чакали да гласуват пробно. „Даваме възможност на всеки, който желае да гласува, като се стремим да имитираме реалната ситуация, която би могла да се получи, включително и с помощ от секционната комисия - сподели тя. – Напътстваме гласоподавателя за начина, по който може да упражни вота си чрез машина без да присъстваме и да го разкриваме”.

Гавраилова посочи че в машината не може да има недействителен глас. Обясни, че тя дава възможност гласоподавателят да провери своя избор и генерира разписка едва след като е натиснат бутона „гласувай”. „Тук не може да има различен цвят, различен знак, с който се отбелязва, нещо, което може да направи хартиената бюлетина недействителна”, обясни секретарят на РИК. По думите й благодарение на вградена защита на машината с една и съща карта не могат да гласуват двама избиратели.

Според Гавраилова днес по-възрастните хора са отишли със страх дали ще се справят. Благодарение на напътствията на членовете на РИК са гласували без проблеми. Всеки от тях си е тръгнал със спокойствието, че ще се справи, че наистина е лесно.

По принцип секционната избирателна комисия /СИК/ определя още в началото на изборния ден функциите на всеки един от членовете, обясни секретарят на РИК. Ще бъде определен и човекът, който евентуално ще напътства при затруднения гражданите. При всички случаи той ще стои пред машината, за да не може да вижда вота, обясни Гавраилова. По думите й всички членове на СИК ще бъдат обучени как да указват на гласоподавателите начина, по който да се случи гласуването.

Секретарят на РИК смята, че гласуването на машина може да е много по-бързо от това на хартиен носител. Посочи, че гласуването на машина отнема по-малко от минута, поне това сочат наблюденията до момента на РИК, включително и от хора, които се притесняват. Гавраилова обясни, че самата машина има защита и ако гласоподавател не може да упражни вота си в рамките на 5 минути тя блокира и казва, че е изтекла възможността да се гласува на нея с тази карта.

Утре и вдругиден отново ще може да се гласува пробно на машините в Добрич – от 10 до 17 часа, крайният час може да бъде удължен ако има повече желаещи.

c