Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ученичка от СУ „П. Р. Славейков“– представител на Добрич в Съвета на децата

Виктория Златева от СУ „Петко Рачов Славейков“ бе избрана от Общинска комисия за представител на Добрич в Съвета на децата към Държавната агенция за защита на детето. Вики е на 16 години и е ученичка в девети клас, в чуждоезиковата паралелка с профил „английски език“.

Виктория Златева е един от активните млади хора в училището. С разностранни интереси и таланти, тя често се ангажира с различни каузи, има мнение по значими за нашето съвремие теми и умее да го отстоява. Участва с ентусиазъм в ученическите дебати, които учениците от 9 а клас организираха по различни, вълнуващи тийнейджърите въпроси. Играе със сърце и много талант в постановки на клуб „Театър“ при Общински младежки център „Захари Стоянов“ и в Музикален детски театър „Дея” под ръководството на Лана Анцаридзе.

Отговорна, целеустремена и увличаща, Вики споделя, че голямата й страст е литературата, но се интересува и от психология. Обича да се занимава с деца и би се радвала да се реализира на попрището на учителската професия. В училище се справя с лекота с различните предизвикателства и наред с отличния успех, е „абонирана“ за всякакви инициативи като водещ, автор на текстове за училищния вестник, сценични превъплъщения на училищна сцена, рекламни кампании.

Преди около два месеца, по предложение на класния си ръководител Красимира Христова Виктория написва мотивационно писмо, в което споделя свои идеи за участието на децата в обществения живот и кандидатства за участие в Съвета. По-късно достойно защитава позицията си пред Комисията и е избрана да представлява децата на Добрич.

„Щастлива съм от факта, че избраха мен, защото това ще ми предостави възможност да участвам активно във вземането на решения, свързани с живота на децата и да защитавам вижданията си. Надявам се да имам шанса да осъществя и някои от идеите си, които споделих в писмото. Това е възможност, която не се предоставя често и съм благодарна за доверието!“, споделя Вики.

Съветът на децата е консултативен орган към Председателя на Държавната агенция за защита на детето и е структура, която се ръководи от деца в интерес на децата.

c