Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

След едногодишно прекъсване фолклорният събор „Текето“ ще се проведе за 24-ти път

На 31 юли в местността Текето край манастира „Свети  пророк Илия“ ще се проведе двадесет и четвъртото издание на Регионалния фолклорен събор „Текето 2021“. Надпяванията и надиграванията събират в дните около Илинден певчески групи, танцови състави,  индивидуални изпълнители  певци и свирачи от цяла Североизточна България.

Община Крушари кани всички пазители и изпълнители на традиционен български фолклор да се включат в празника на песента и танца. Регионалният събор е с конкурсен характер, като изпълненията на групите и индивидуалните участници ще се оценяват от професионално жури. Най-добре представилите се състави и участници ще бъдат отличени с грамоти, статуетки и предметни и парични награди. Предвидена е и специална награда на кмета на община Крушари за колектив  с принос в съхранението и популяризирането на българския фолклор.

Тазгодишното издание ще се реализира съвместно с Местната инициативна група „Тервел – Крушари“ като част от Празник на местната инициатива Тервел – Крушари – „Палитра от традиции и европейско бъдеще“.

След приключване на конкурсната програма, гостите на събора ще се насладят и забавляват с фолклорна програма на гост-изпълнителя Нелина.

Предварително обявеното начало на събора е 13 часа, но при получаване на по-голям брой заявки организаторите си запазват правото да променят началния час. Всички участници ще бъдат уведомени лично в случай на промени.

Заявки за участие могат да се подават на електронните адрес на община Крушари и народното читалище в с. Крушари, по пощата или на телефона на общинска администрация. Такса за участие не се събира, няма ограничения във възрастовия състав на участниците.

c