Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Предупреждение за интензивни валежи, градушки и наводнения в област Добрич

Жълт код (първа степен на предупреждение) е обявен от НИМХ за 1 юли 2021 г. Предупреждението е за горещо време и опасност от интензивни валежи и наводнения. В Южна и Източна България през деня все още ще бъде горещо. В Северозападна България и Софийско около и след обяд ще се развият гръмотевични бури. В Централна Северна България и североизточните райони вечерта и през нощта срещу петък се очакват гръмотевични бури и интензивни валежи.

карта - НИМХ

Днес преди обяд над североизточните райони ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Над останалата част от страната ще е предимно слънчево. Около обяд над Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до вечерта на места там ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб от юг, след обяд ще започне да се ориентира от северозапад. По-късно през деня и през нощта валежи и гръмотевични бури ще има и в източните райони, в Североизточна България има повишена вероятност за локални значителни валежи и градушки. Все още ще е горещо с максимални температури предимно между 32° и 37°.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен югозападен вятър, който по-късно след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимална температура на 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра - около 20°.

Над Северното Черноморие сутринта ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали, по-късно облачността ще намалее, а по Южното ще е предимно слънчево. Привечер и през нощта ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Температурите остават високи, максималните ще са между 27° и 31°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

Дежурен синоптик: Виктория Клещанова

Опасност от наводнения в Дунавски и Черноморски басейни

 За Черноморски басейн - вечерта на 01.07 и през нощта срещу 02.07.2021 г във водосборите на:

-          р. Камчия (р. Врана, р. Керизбунар, р. Чираджи, р. Калайджи, р. Отекидере).

 Прогнозираните поройни наводнения вечерта на 01.07 и през нощта срещу 02.07.2021 г са за районите на: обл. Ловеч (общ. Ловеч, общ. Троян), обл. Плевен (общ. Левски), обл. Габрово (общ. Севлиево), обл. Велико Търново (общ. Полски Тръмбеш, общ. Стражица, общ. Павликени, общ. Горна Оряховица, общ. Велико Търново, общ. Лясковец, общ. Златарица), обл. Търговище (общ. Търговище), обл. Русе (общ. Бяла), обл. Шумен (общ. Шумен).

Прогнозираните поройни наводнения сутринта на 02.07.2021 г са за районите на: обл. Разград (общ. Исперих, общ. Завет, общ. Самуил), обл. Силистра (общ. Силистра, общ. Кайнарджа), обл. Шумен (общ. Каолиново, общ. Никола Козлево, общ. Венец), обл. Добрич (общ. Тервел).

карта - НИМХ
c