Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Още новости от 1 юли: С 3,5% скача цената на електроенергията в област Добрич

КЕВР утвърди окончателните по-високи цени за основните енергийни продукти, считано от 1 юли 2021 г..

Цените на електрическата енергия за регулирания пазар се увеличават средно с 4,40%, цените на топлинната енергия нарастват средно с 16,23%. Променената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. вече е 49,94 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Основните причини за нарастването - по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии.

Комисията утвърди окончателните цени в  сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2021 - 30.06.2022 г. След отчитане на всички ценообразуващи елементи и при прилагане на методиката за ценообразуване, среднопретегленото увеличение на цената на електроенергията за потребителите на регулиран пазар за цялата страна е 4,40%.

Крайната цена на електроенергията за битовите клиенти на:

  • „ЕСП Златни Пясъци“ ООД – с 8,31 % 
  • „ЧЕЗ Електро България“АД  нараства  с 5,57 %
  • „ЕВН България Електроснабдяване“ EАД  - с 3,74 %
  • „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ - с 3,51 %

В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и цената "задължение към обществото", уточняват от КЕВР.

В решението е утвърдена цена за „задължения към обществото“ в размер на 7,18 лв./MWh, без ДДС, приходите от която се събират от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ /ФСЕС/. В тазицена са включени разходите по изкупуването на електрическата енергия от производители от възобновяеми източници, които продават на преференциални цени, разходите по изкупуване на енергията от когенерация и разходите по дългосрочните договори. Цената „задължение към обществото“ се заплаща от всички крайни клиенти, включително от оператора на електропреносната мрежа и операторите на електроразпределителните мрежи, като за клиентите на регулирания пазар е включена в цената за активна енергия на крайните снабдители, а за клиентите на свободния пазар като добавка към договорената цена на електрическата енергия.

Основната причина за повишението на цените на електроенергията

Повишените разходи на ФСЕС за компенсиране на електроенергията, произвеждана от  топлофикациите и заводските централи. Причината за нарасналите разходи на тези енергийни дружества са повишените цени на закупуваното от тях първично гориво - природен газ, както и на въглеродни емисии. В резултат на по-високите цени на емисиите цената на електроенергията, произвеждана от американските централи и от ТЕЦ Марица Изток-2, се повишава, което се отразява на нарастването на цената „задължение към обществото“. Тази цена оказва влияние върху цените на мрежовите услуги на ЕРП и цените за пренос и достъп на ЕСО.  

таблица - КЕВР

Актуализирана цена на природния газ

След подробен анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 юли 2021 г. в размер на 49,94 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).   

В утвърдената цена на природния газ от 49,94 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации. 

Взетите от КЕВР решения предстои да бъдат официално публикувани в сайта на националния регулатор.

c