Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Осъдиха сина на загиналата в таксито, взривило се на бензиностанция в Добрич

Условно наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца с 3-годишен изпитателен срок наложи Окръжният съд в Добрич на подсъдимия Иван Желев, след като го призна за виновен в това, че на 14 септември 2019г. по непредпазливост е причинил смъртта на майка си поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

В заключенията на разследването се казва, че Иван Желев, като собственик на лек автомобил „Шевролет Авео“, предназначен за таксиметров превоз на пътници, през месец август 2019 г., в багажното отделение на превозното средство е монтирал технически неизправен и потенциално опасен съд, работещ под налягане – резервоар за пропан-бутан.  Обвинението твърди, че резервоарът бил изработен от подсъдимия със заварени дефектни съединения, несъвместимо за работно налягане на метановия въглеводород от 220 bar., с липсваща идентификация, изпитания и протоколна сертификация за монтаж. При монтажа зареждащото устройство за метан не било отстранено. Целта на смяната на резервоарите от метан на пропан – бутан била подобряване работа на двигателя на автомобила и икономичност, пише в обвинителния акт

На 14 септември 2019г. 67-годишната жена пътувала в автомобила, който бил управляван от дъщеря й. Тя решила да зареди гориво на бензиностанция VM Petroleum в Добрич  и спряла до колонка за зареждане с метан. Пълненето с компресиран метан (220 bar) при налягане, несъвместимо със заварената конструкция на поставения резервоар довело до взривно разрушение на резервоара. След взрива бил повикан екип на спешна медицинска помощ. Пострадалата жена била транспортирана до МБАЛ Добрич,  където по-късно в същия ден починала.

 При разследването шофьорката разказала, че спряла пред колонката за зареждане на метан по навик. Дръпнала ръчката на предния капак, операторът на бензиностанцията видял зарядката за метан, сложил пистолета и започнал да зарежда метан. Момчето отишло на друга колонка, тъй като там чакала кола за зареждане и след няколко секунди настъпил взрив.Област за прикачени файлове

Според обвинението с действията си подсъдимият е нарушил регламентирани в наредба изисквания за условията и реда за изменение в конструкцията на регистрираните пътни превозни средства. Съдът оправда подсъдимия за част от  изброените от прокуратурата като извършени от подсъдимия нарушения.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие и първоначално определеното наказание на подсъдимия беше намалено с една трета до 1 година и 4 месеца – условно. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна вината си и всички факти, изложени в обвинителния акт, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд в Добрич.

          Постановената от Окръжния съд присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

c