Водещи новини Здраве Общество

Нашествието от калинки премина и по Северното Черноморие

Нашествието от калинки, което се наблюдава напоследък в различни градове и по плажовете в страната, премина и по Северното Черноморие. Червените буболечки са пъплили през изминалия уикенд на ивиците край Шабла. Кметът на морския град Мариян Жечев каза за Про Нюз Добрич, че нашествието вече е отминало и туристите са спокойни.

В Балчик, край Тузлата и вчера на морския бряг е имало голям брой от насекомото. Очевидци разказаха, че калинките вече са измрели и са се натрупали по пясъка. През изминалите дни обаче за местните хора и за туристите е било доста неприятно, защото гадинките хапели доста. Балчиклии коментираха, че това се случва почти всяка година при горещо и влажно време, но тази година е имало доста повече калинки.

Сигнали за много инсекти – калинки, комари и кърлежи, дойдоха и от Каварна. В комплекс „Иканталъка“ също имаше нашествие от калинки, видимо обаче вече измрели. От администрацията в морския град обявиха, че на 2 и 3 юли на територията на общината ще има дезинсекционни обработки срещу кърлежи и комари.

Седемточковата калинка достигна до огромна популация тази година заради топлото време и обилните валежи, които доведоха до появата на голямо количество листни въшки.

Специалист: Нашествието от калинки в Добрич е неприятно, но няма нищо притеснително

„Ларвите на калинката са хищни, те се хранят с листни въшки. Нормално е когато има много храна, да се появи гостоприемник“, заяви пред Про Нюз Добрич специалистът Христо Контев, внук на известния ентомолог със същото име. От дядо си той е чувал, че преди доста години, преди в Добруджа да се изградят полезащинтите пояси, е имало масов летеж на житна дървеница и други инсекти към морето.

Седемточковата калинка е твърдокрило насекомо от семейство Калинки. Тя е най-познатият и най-разпространен вид от това семейство в Европа. Както повечето калинки, тя също е хищник, който се храни с дребни насекоми, преди всичко листни въшки и ларви на насекоми.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *