Култура Общество

552 години от връщане мощите на духовния закрилник на България в Рилската света обител

Днес в Рилския манастир се отслужва Света Божествена литургия в чест на Свети Иван Рилски (Чудотворец)

В Рилския манастир днес тържествено отбелязват 552 години от връщането на мощите на Св. Иван Рилски от старата българска столица Търново в Рилската света обител. През 1195 г. българският цар Иван Асен I тържествено ги пренася от град Средец в престолния си град за утвърждение на царството му, закрила и подкрепа на вярващите. След падането на Българското царство под османско владичество, през 1469 г., след официално разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца в основания от него Рилски манастир. Събитието се превръща в своеобразен празник на българския дух. Хиляди хора от цялата страна се стичат за да съпроводят шествието от старопрестолния град до подножието на Рила. Традицията да се чества този ден е установена веднага след пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски.

Духовните тържества по повод летния празник на покровителя на българския народ Св. Иван Рилски Чудотворец започнаха вчера с всенощно бдение, което продължи до 2 часа след полунощ. Песнопенията бяха изпълнени от български и румънски хор.

Днес в Рилския манастир се отслужва Света Божествена литургия в чест на Чудотворецът от Рила, определян като небесен закрилник на нацията. Празничната литургията бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, в съслужение с игумена на манастира – Адрианополският епископ Евлогий, братството от Светата обител, свещеници и духовници от различни краища на страната, с молитвеното участие на богомолния народ.

Игуменът на манастира епископ Евлогий посочи, че Рилската света обител е с отворени двери и всеки е добре дошъл, за да получи укрепване на физическите и духовните си сили, да получи благословението на светеца и с надежда да има по-малко болести и изпитания за българския народ.

източник: БПЦ

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *