Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Църквата чества Събор на дванадесетте апостоли

Събор на Светите славни дванадесет апостоли се празнува от християните на 30 юни. Това е празник за обща прослава на Христовите благовестители, наречени апостоли, т.е. пратеници.

Те са Симон Петър, Андрей Първозвани, Иаков Заведеев, Иоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Иаков Алфеев, Иуда Иаковов, Симон Зилот, Матий (Матия) - на мястото на Иуда Искариот.

Към тях се причислява и апостол Павел, затова този ден се казва още Павловден.

Съборът на светите дванадесет апостола се отбелязва след деня на светите първовърховни апостоли Павел и Петър.

Св. цар Константин Велики  (274-337) построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Съществуват данни за отбелязването на празника още от IV век.

„Като празнува паметта на всеки един от дванадесетте апостоли отделно, Църквата еднакво благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата смърт отделно на всекиго от дванадесетте апостоли, прославят ги всички заедно и равночестно. По думите на Св. Писание всички те са приятели Божии и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена. Светото Предание нарича всички дванадесет апостоли славни и всехвални.“ (pravoslavieto.com)

Имен ден днес празнува Апостол.

c