Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Шест детски градини в Добрич се сливат в три от новата учебна година

Общинският съвет на Добрич одобри на днешното си заседание преструктуриране на детски градини, или по-точно сливането на шест градини в три, от учебната 2021/2022 година.

В Добрич функционират 14 детски градини. В мотивите си за сливането Общината посочва, че анализът на данните от извършеното през м. май първо класиране показва, че през новата учебна 2021/2022 година в част от общинските детски градини броят на групите най-вероятно ще намалее. Вземат се предвид негативните тенденции в демографското развитие на страната. Това би довело до недостиг на средства по отношение на разходите за персонал, издръжка на децата и поддръжка на материално-техническата база. От Общината смятат, че съществува риск, през следващите години да възникне необходимостта от закриване на детски градини.

Беше припомнено, че през 2017 година имаше подобен процес – тогава също бяха слети 6 детски градини в 3.

Днес беше одобрено вливане на ДГ № 9 „Пчеличка“ в ДГ № 8 „Бодра смяна“, на ДГ № 24 „Приказен свят“ в ДГ № 12 „Щурче“ и на ДГ № 7 „Пролет“ в ДГ № 25 „Весела“.

В залата се чуха мнения, че всяко обединение води до занижаване на контрола и че на един директор се събират твърде много групи, както и че градините в центъра имат пълни приеми и нямат нужда от сливане.

Съветниците изслушаха родител от ДГ № 9 – Жулиета Радева, която представи подписка със 123 подписа на родители, които се обявяват против сливането.

Зам.-кметът д-р Емилия Баева заяви, че преструктурирането е дълго и внимателно обмисляно, направени са пълни финансови разчети и че за майките и децата нищо не се променя. Анализирани са и обществените поръчки за хранителни продукти и има необходимите решения. Тя допълни, че натискът към детските градини в центъра е намалял.

В залата бяха изслушани директорки на слети през 2017 година градини, които посочиха ползите от този процес.

c