Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

ОбС Добрич разреши изтеглянето на 10 милиона лева кредит за рехабилитация на улици в града

Общинският съвет на Добрич даде съгласие Общината да поеме дългосрочен дълг от 10 милиона лева за реализацията на инвестиционен проект “Основен ремонт и рехабилитация на улици и тротоари в град Добрич“. С кредита ще бъдат изцяло ремонтирани 69 улици в града.

При коментарите в залата съветникът Станислав Илиев заяви, че улиците в Добрич са в окаяно състояние и ремонтите трябва да започнат и да се извършат максимално бързо. Той поиска срокът от 3 години за реализиране на кредита да се намали, а от бюджетната комисия предложиха той да бъде 18 месеца, с оглед очакванията на хората рехабилитацията да се случи по-бързо. Илиев поиска и гаранции, че 10-е милиона няма да свършат на 45-ата улица например и че първо ще се асфалтират отсечките, които са важни за транспортните връзки в града.

За ремонт на 70 улици в Добрич Общината иска да тегли 10 милиона лева кредит

Кметът Йордан Йорданов посочи, че е заложен срок до 3 години, защото строителните дейности ще бъдат мащабни, но се съгласи той да бъде намален на 2 години.

На гласуване беше подложено и не бе прието предложението на Иво Пенчев в проекта да се включи изграждане на три кръгови кръстовища /ул. „6 септември“ с ул. „Ангел Стоянов", ул. „Ген. Попов“ с ул. „Христо Ботев“ и ул. „Батовска“ с ул. „Никола Петков“/, както и асфалтиране на 6 междублокови пространства.

В залата стана ясно, че общината има рамково споразумение с три фирми – изпълнителки, които ще оферират за всяка отделна улица и с тях ще се сключват отделни договори.

Нежля Амди-Ганева попита изготвени ли са количествено-стойностни сметки, за да е ясно, че тези 10 милиона лева ще стигнат. Зам.-кметът Пенчо Керванов обясни, че за последните месеци са обходени всички улици, предвидени за рехабилитация, и са изчислени прогнозни  стойности за строителните дейности по всяка една от тях.Зам.-кметът обясни още, че са предвидени интервенции върху канализацията на няколко улици.

c