Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Корнелия Нинова в Добрич: БСП обмисля специален закон в подкрепа на Североизтока (+снимки)

В партията има изключителен ентусиазъм и подем, работим за първото място на изборите на 11 юли, заяви пред журналисти в Добрич лидерът на БСП Корнелия Нинова

Ние сме единствената партия, която имаме цялостен, секторен, стъпка по стъпка план какво трябва да се направи и Добруджа е част от такъв план. Това каза в Добрич председателят на БСП Корнелия Нинова. Тя подчерта, че в момента има огромни неравенствата не само по отношение на доходите, а и в различията в регионите.

Отляво надясно: Румен Мунтянов - председател на Областния съвет на БСП, Корнелия Нинова - председател на БСП, Димитър Данчев - водач на листата на "БСП за България" в Осми Добрички многомандатен избирателен район

„Отдавна работим по един закон за развитието на Северозапада като най-беден и изоставащ в развитието си регион в Европа. Но се оказва, че не по-малко проблеми за решаване има и Североизтокът. Затова тези дни обсъждаме с граждани, с нашите структури ангажимент за политики, за специален закон за развитие на Североизтока. Смятаме, че общите политики, които се прилагат, не довеждат до промяна на състоянието. Трябва да  има целенасочена специална политика към такива региони и ние ще предложим един фонд, който да се финансира и от националния бюджет, и от европейски средства, който са бъде целеви само за този регион“, каза още лидерът на социалистите. И добави: „Разбрах, че вчера г-н Борисов е бил тук. Отново се е похвалил със строителството на магистрали. Но междуградската пътна мрежа е ужасяващо състояние, както и междуселищните пътища. Междуградският транспорт, който изключително много липсва и затруднява местната икономика, местните хора“.

Според лидера на БСП недопустимо е в продължение на толкова години и управления проблемът с водата да не е решен. България сме една от държавите, най-богати на вода. Огромни количества вода се губят и се изливат в земята, а не се решава проблемът с водата в Добрич и региона. И тук имаме цялостна програма за решаване на този проблем. Бедността, доходите и безработицата стоят изключително високо в нашите приоритети. Проблем, който стои много сериозно и за този регион, подчерта Корнелия Нинова.

По думите й в партията има изключителен ентусиазъм и подем в сравнение с 4 април. Още повече, че сега е постигнато и голямото ляво обединение с 16 партии, които до изборите се очаква да станат 20. Това даде допълнителна енергия на левицата, обединена зад обща кауза, зад общи идеи да вървим към 11 с нагласата, с работата, с усилията за победа, каза Корнелия Нинова.

На снимката отляво надясно: Мая Димитроваа - председател на Общинския съвет на БСП-Добрич, втора в листата на "БСП за България", Корнелия Нинова и Димитър Данчев

Запитана за прогнозите й за резултатите от вота, тя подчерта, че в момента социологията е много шарена – някои изравняват БСП с ГЕРБ, други дават разлика от 3-4%. „За нас показателен е изборът в Благоевград, защото това е емпиричната обстановка. ГЕРБ са трета политическа сила и с много голяма разлика след нас. Ние и „Има такъв народ“ се борим за първото място с много малка разлика от 1000 гласа в един град, който има над 60 хиляди гласоподаватели. За нас това е показателно – борба и работа за първото място“, каза лидерът на БСП.

„Очевидно е, че ГЕРБ повече няма да управляват. Сега по-важно е кой какво предлага да се случи. Тревожно е мълчанието на някои партии по тези въпроси. Но за нас е ясно и причината е една. От 4 години ние последователно, конкретно и точно заявяваме – какви са проблемите и как да се решават“, припомни Нинова.  

На срещите, които провежда, включително и в област Добрич, тя представя платформата на БСП, която обхваща грижа за възрастните и за младите семейства с деца и представлява конкретни мерки за: преизчисляване на всички пенсии,  приемане на закон за възрастните хора,  намаляване на ДДС върху лекарствата,  необлагаем минимум от 500 лева за всяко дете на млади семейства, които работят, осигуряват се и имат деца; безплатни детски градини и ясли; безплатни учебници до 12 клас; безплатни лекарства за деца и помощ за майките за втората година на майчинството в размер на 10 минимални работни заплати или 6500 лева в момента. Обхващаме целия този пакет от мерки и го поставяме под една голяма тема – демографската катастрофа  в България. Особено в тези по-слабо развити региони, където няма производство, където младите хора бягат, обезлюдяват и това време е опасност за развитието на България, дори и опасност за националната сигурност в някои региони. Това е част от нашия план за бъдещето на България, подчерта Корнелия Нинова.

“В тази кампания БСП тръгва с кауза – да се обърне с лице към проблемите на добруджанци. Ние ще направим така, че Добруджа да не бъде приемана само като житницата на България, а и да се превърне в онова място на кръстопът, което макар и отдалечено от София, има пряк контакт със столицата и централата на БСП. В тази кампания ние сме се постарали всички наши приоритети да насочим към връзката между местните и национални политики. При всички срещи, които правим с редица професионални гилдии – и с системата на здравеопазването, образованието, културата, земеделието, търсим тяхното мнение. Всички тези бележки ще превърнем в законодателни инициативи или конкретни действия, за да получат  решение проблемите на хората“, каза водачът на листата на коалиция „БСП за България“ Димитър Данчев.

Корнелия Нинова и Димитър Данчев

В горещия юлски предиобед срещите в Добрич на председателя на БСП Корнелия Нинова в розариума в градския парк и в централната градска част бяха естествено  горещи – от изненадата на хората „Ама, нали не сте по телевизора”, през увереността, че вярват в правилната политика на БСП  и коалиция „БСП за България” и добрите изборни резултати, до искрените сълзи на вълнение от възрастни хора, че в нея виждат надеждата за по-сносен и достоен живот.

Майките на две малки госпожици и 1 кавалер между тях използваха срещата, за да кажат отново, че парите за майчинство и отглеждане на деца са обидно ниски.

Възрастни хора си припомниха с вълнение колко години членуват в партията и от сърце заявиха, че й пожелават изборен успех.  К. Нинова  беше посрещната със сноп житни класове от водача на листата на коалиция „БСП за България” в Добричкия избирателен район Димитър Данчев и кандидати от листата за народни представители,

Добричлии бяха приятно изненадани от неочакваната среща с лидера на левицата. В разговорите си с нея те споделиха своето разочарование от тежкото си ежедневие, от липсата на работа за младите хора, ниските пенсии, които не позволяват воденето на достоен живот. На случайно срещнат именник на Петровден, тя пожела дълги години здраве и живот.  К. Нинова се снима и с много ученици, които пожелаха да имат спомен с нея

.Лидерът на БСП получи и подарък графики – на певеца на Добруджа Йордан Йовков и на коне, символ на енергията и движението. Подари й ги майката на военен, който е завършил художествен профил в училище „Дора Габе” в Добрич. С букет цветя и пожелания за дори изборни резултати я посрещнаха и  социалисти от община Добричка -д-р Даниела Йорданова, Донко Марев и Надежда Василева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, Румен Мунтянов и листата за народни представители от БСП за България в Осми МИР

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c