Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Днес е Денят на река Дунав

Денят на река Дунав се чества на 29 юни – датата, на която е подписана Конвенцията за опазване на реката. Мисията на деня е да привлече вниманието към значението и опазването на реката и притоците й. Българските крайдунавски общини  всяка година активно се включват с различни екологични акции, форуми, художествени прояви, спортни състезания, пленери, дискусии и  изложби.

Денят на река Дунав цели да:

·         засили усещането на жителите, че споделят един речен басейн и следователно са зависими от него и помежду си

·         представи река Дунав като естествена и историческа връзка между народите в Европа и напомни, че всички трябва да се грижим за опазването й

·         вдъхнови и предизвика дейности за поддържането и подобряването на опазването на екосистемите в Дунавския басейн

Дунав е втората по големина река в Европа. Тя и притоците й са една от най-важните речни системи в Европа. Басейнът й заема 817 000 км ², реката има 120 основни притока и много повече по-малки и така формира огромен водосборен басейн.

Дунав преминава през 10 държави, събира води от още 9 и така свързва общо 19 държави и 81 милиона души от Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова, Украйна, Швейцария, Италия, Полша, Македония и Албания.

Дунав и прилежащите му територии са местообитание на множество растителни и животински видове. Голям е броят и на птиците, които живеят край река Дунав. Над 45 вида сладководна риба плуват в нейната делта. Влажните зони на река Дунав осигуряват не само дом и прехрана на многобройните животински видове. Те имат важната роля да спомагат за естественото пречистване на част от водите на реката.

c