Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

29 юни – Ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни отбелязваме Ден на безопасността на движението по пътищата. Чрез различни събития на този ден се създава възможност за споделяне на опита на различните ведомства и организации, работещи по темата, както и възможността  за насочване на вниманието на общество към факторите, от които зависи пътната безопасност.

Денят 29 юни е избран неслучайно. Черната статистика показва, че летните месеци юли и август са най-тежките по отношение на пътния травматизъм.

За да се опази човешкият живот и здраве, често е необходима само малко толерантност, дисциплина и адекватна преценка от страна на участниците в движението. Каквито и обсъждания да има по темата, не само институциите отговарят за безопасността, а и личната отговорност на всеки зад волана е определяща за това да няма катастрофи, загинали и ранени на пътя, защото безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност и зависи от всички. По темата безопасност на движението трябва да се говори активно и не само когато се случват пътнотранспортни произшествия. Активно, системно и по отношение на всички елементи на пътната безопасност – път, кола и водач.

Денят е обявен с решение на правителството през 2019 година.

c