Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Детското отделение в МБАЛ Добрич е пълно, бум на респираторни инфекции

Детското отделение на МБАЛ Добрич е пълно с малки пациенти с респираторни заболявания, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на отделението д-р Йовчо Йовев. Педиатрията, която има капацитет 27 места, в момента е заета на 100%.

Д-р Йовев посочи, че по това време на годината отделението по принцип не е натоварено, но тази година това не е така. Става въпрос за респираторни инфекции, каквито обикновено има през февруари, март и април. Д-р Йовев  няма обяснение на какво се дължи сегашният бум, още повече че ситуацията и в други градове на страната е подобна – с висока детска заболеваемост. Симптомите са температура и кашлица. Става въпрос вероятно за вирусна инфекция, но не за летните вируси, които засягат стомашно-чревния тракт.

В момента в болницата в Добрич няма заразени деца с Ковид-19. Д-р Йовев посочи, че по принцип деца в критично състояние не са имали, с изключение на един малък пациент в по-особено постковид състояние, приведен във Варна, но той бързо се е подобрил.

Педиатрите предупреждават, че децата по това време на година са по-податливи на остри респираторни заболявания поради променящото се време, пише Dunav Most. Те призовават родителите да сведат до минимум социалните контакти още при първите симптоми, за да се намали риска от разпространение.

В Русе и Шумен детските отделения са препълнени. По думите на лекарите, пациентите са се увеличили драстично за последните две седмици, като възрастта им варира от едномесечни бебета до 17-годишни тийнейджъри.

Респираторните заболявания се приближават по симптоми на Ковид-19, затова съветът на лекарите е да се направи антигенен тест за разграничаването им и да се потърси медицинска помощ.

c