Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Строителният сезон в община Тервел е в разгара си

Строителният сезон на територията на община Тервел е в разгара си, съобщават от местната администрация. От там публикуваха снимки и информация за това какво се върши в момента, както и за предстоящите дейности.

Изпълнява се преустройство на сградата на Центъра за социални услуги в с. Безмер. Доставен е автомобилът за разнос на храна, изработва се професионалното кухненско оборудване. Финансиращият орган Държавен фонд „Земеделие” е одобрил обществените поръчки. Обектът ще бъде открит през есента.

В ход е проектирането на сватбен сало в с. Безмер. Направено е разпределението на помещенията, проектирани са всички ключови елементи на сградата. Тя е едноетажна  с площ 1 100 кв. м, със скатен покрив с борд, със зала за 600 гости, подиум за младоженци, място за барбекю, два блока със санитарни възли, разливна, складове, гримьорна. Паралелно с работата по сградата Общината ще обяви и обществени поръчки за изграждане на паркинги и ограда, както и за доставка на мебели. Строителството трябва да приключи идната година. Ще бъде предложено на Общинския съвет да определи такса за ползване на сградата за тържества от всички граждани на общината , които имат нужда от голяма зала за празниците си. Финансирането на всички разходи по тази сграда е от националния бюджет и с нищо не ощетява бюджета на Община Тервел.

В ход е ремонтът на площад „Старият дъб“ с паметника на Васил Левски. Финансирането е от Държавен фонд „Земеделие” и от бюджета на Общината. Паметникът също е с два източника на финансиране – от общинския бюджет се заплаща за изливане на бетоновия постамент, а всички останали разходи (пластики, озеленяване, облицовки с гранит) се поемат от даренията на граждани и фирми. Ще се добави и нов акцент в района на площада – в зелената площ между големия фонтан и читалището, над площадната зона, ще бъдат монтирани обемни букви, изписващи името на града. Буквите са декорирани с житни класове и синьо небе – символ на необятната и плодородна шир на Добруджа, в чието сърце е сгушен Тервел.

Общината се подготвя за откриване на строителните площадки на няколко обекта и това ще стане през юли. Алея в градския парк към хижа „Алгара“  ще бъде асфалтирана, ще бъде изградена спортна площадка в училището в с. Нова Камена с финансиране на ДФ „Земеделие”. Предстоят дейности по улици в Тервел и селата. Предстои и укрепване на свлачището на пътя Жегларци-Бенковски. Търсят се средства и за свлачището на пътя за Войниково-Нова Камена.

Ще се правят покривите на значими за общинския център сгради – ритуалния дом и Стария съвет. Предстоят и още няколко ремонта и доставки, по които се работи и които ще допринесат за по-добри условия за работа в общинските обекти – нов конвектомат за ДГ „Първи юни“, видеонаблюдения, спирки, нови кътове в парка на Тервел (с финансиране по ПУДООС). Работи се по изграждане на нови трибуни за зрители на градския стадион в Тервел (по Проект „Красива България“). Изпълнителят на околовръстното в Тервел започна да изтегля техниката си към града, за да започне ремонта на ул.“Тича“.

c