Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

27 юни е Световен ден на риболова, честит празник на рибарите!

На 27 юни се отбелязва Световният ден на риболова. Датата се чества от 1985 година, като решението е взето на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена година по-рано.

Риболовът може да бъде както промишлен - когато рибата се лови в големи количества, обикновено с цел използване като храна, така и спортен - за лично удоволствие, което включва понякога уловът да не бъде употребен за храна, а да бъде пуснат обратно в природата.

Промишленият риболов включва използване на кораби, снабдени със специални риболовни приспособления – най-често различни видове мрежи. Към него спада и разполагането на постоянни мрежи във водата, наричани таляни или даляни.

Спортният риболов се разделя основно на подводен и обикновен, който на свой ред се дели на морски (от брега или от лодка), в спокойни води (язовири, езера и т.н.) и речен. Съществува и подледен спортен риболов, при който обект на улова са предимно костур, червеноперка, щука, бяла риба, пъстърва.

При спортния риболов се използват комплект риболовни принадлежности, или такъми - риболовен прът тип: телескоп без водачи, телескоп с водачи тип: мач, болонезе, спининг, фидер, макара, плувка, тежест, звънче, риболовно влакно, кука, повод, вирбел, блесна и други.

Според Закона за рибарство и аквакултури, упражняващите риболовство имат ограничение за количество улов, което са длъжни да спазват. За риболов са разрешени всички видове риба с изключение на записаните в Червената книга.

Риболовът е една от най-древните форми на осигуряване на храна, както и едно от най-разпространените хобита

c