Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

39 абитуриенти от ПГТО „Дочо Михайлов” празнуват своя бал

Днес е абитуриентският бал на зрелостниците от Професионалната гимназия по техника и облекло „Дочо Михайлов” в Тервел. За Про Нюз Добрич директорът на учебното заведение инж. Иван Желязков сподели, че празничната вечеря ще е в Ловен клуб „Дияна” в добруджанския град.

Официалното изпращане на завършващите млади хора беше преди дни в двора на обновената през м. г. гимназия. Училището бе украсено от педагозите, бе изнесена специална програма от ученици и Детския фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева”. Директорът връчи на отличниците плакети и материални награди. Община Тервел отличи най-изявените ученици през целия курс на обучение. Кулминацията бе връчването на дипломите за средно образование и свидетелствате за професионална квалификация.

39 са тази година абитуриентите на ПГТО „Дочо Михайлов” в Тервел. Обучението им беше по четири професии: „Техник по автоматизация“, „Оператор в производството на облекло“, „Електромонтьор“, „Монтьор на селскостопанска техника“.  Отличниците са 11.

Средният успех от матурата по БЕЛ за 26-е ученици, успешно издържали изпита, е 4,29. Отличните оценки са четири.  Втората матура бе Държавният квалификационен изпит по професията. Средният успех от изпита по професия „Техник по автоматизация“ е 4,86, с шест отлични оценки, по професия „Оператор в производството на облекло“ - 4,50, с две отлични оценки , по професия „Електромонтьор“ - 4,70, с една отлична оценка и по професия „Монтьор на селскостопанска техника“ - 4,29.

Инж. Иван Желязков разказа за някои от успехите на зрелостниците. Четирима от тях са отличници през целия курс на обучение – от 8 до 12 клас. Трима абитуриенти – Деница, Камер и Нейда, са носители на една първа и две втори награди от конкурс за есе на философска тема, организиран от Югозападния университет в Благоевград. Успехите им се признават за отлична оценка при кандидатстване във висшето учебно заведение.

Според директора много от завършващите ще кандидатстват, за да продължат образованието си, част от тях вече са приети в Техническия университет във Варна. Насочват се и Софийския и Великотърновския университети, към Медицинския университет във Варна – за специалисти по здравни грижи.

Изпращаме абитуриентите с чувство на удовлетворение, сподели инж. Иван Желязков. „Те вдигнаха много реномето на нашето училище – със своите резултати и с постиженията си през последната година – посочи той. – Удовлетворен съм, че са добре подготвени и че ще се реализират като добри специалисти”. Директорът пожелава на младите хора успех в предстоящата кандидатстудентска кампания и да не забравят училището си.

c