Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Семейство от Добрич издирва папагалчето си, предлага награда

Папагалче е изгубено в близост до кв. „Пинета“ в Добрич, съобщи читателката на Про Нюз Добрич Стефка Зафирова.

Семейството е много привързано към птичката и предлага възнаграждение за този, който помогне папагалчето да се върне у дома.

Изчезнало е на 20 юни, но вероятно се е отдалечило значително. Последно е било забелязано около кв. „Балик“.

Отговаря на името Арчи и обикновено е много дружелюбно, но предвид обстоятелствата, е много вероятно да е изплашено, както и много гладно, и да бяга от непознати, сподели стопанката му. Много обича слънчогледови семки и бисквити – с тях може да му бъде привлечено вниманието. 

Стефка обяснява, че Арчи е много плашлив, затова тя моли хората да не правят резки движения или да създават силни шумове около него.

Семейството моли всеки, които го види, незабавно да се обади на телефон 0883579906. Предлага се възнагражение.

Корелата (Nymphicus hollandicus), позната още като нимфа, е най-малкото какаду, ендемично за Австралия. Ценени са като домашни любимци по цял свят и са сравнително лесни за развъждане. Втори са по популярност след вълнистите папагали.

Отличителен за корелата е гребенът. Той се изправя вертикално, когато птицата е уплашена или развълнувана, скосен, когато птицата си почива, и прилепнал за главата, когато е много ядосана. Средната продължителност на живота на корела в плен е 15-20 години, понякога се определя и като 10-15 години. Има доказателства за корели, живели 30 години, а най-възрастната корела, живяла някога, е била на 36 години.

 Корелите обикновено са добри домашни любимци. Някои са доста общителни и социализирани, а други са срамежливи и стоят в ъгъла на клетката.

c