Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Седмокласничка от Добрич първа на Национално състезание по Изобразително изкуство

Екатерина Вълчанова от 7 а клас на СУ „П. Р. Славейков“ в Добрич завоюва първо място сред седмокласниците на Националното състезание „Лаборатория за изкуство“, инициирано от Министерството на образованието и науката, съобщават от учебното заведение. Даровитото  момиче е удостоено с грамота за призовото си място и с грамота от председателя на Националната комисия проф. д-р Бисер Дамянов, художник и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.

Според регламента на състезанието, учениците са разпределени в 5 възрастови групи – от 4 до 10 клас. В своята възрастова група талантливата възпитаничка на СУ „П. Р. Славейков” грабна призовото място в надпревара с 38 участници от цялата страна. Състезанието се провежда в 3 кръга – общински, областен и национален, като се задава глобална тема, която обединява темите в различните кръгове. През тази учебна година общата тема бе „Спорт“. Състезанието провокира учениците да изявяват своите таланти в областта на изкуството и е своеобразна платформа за откриване на млади таланти.

Катя рисува от малка и това е заниманието, което ѝ доставя най-голямо удоволствие, макар да споделя, че още е много рано да определи дали това ще е нейният избор, когато порасне. Обича да рисува хора, а предпочитаната техника е графика – с традиционен молив или използването на специална програма за дигитални изображения на таблет. Не скрива, че е изкушена и от компютърната анимация, но признава, че има още много какво да научи. Не случайно сред любимите й предмети в училище са Изобразителното изкуство и Информационните технологии, но харесва и Английския език, а с останалите предмети също се справя отлично.

За националния кръг Катя се класира с максимален брой точки на областно ниво, след като в първите два кръга се справи с практическо изпълнение на поставените задачи. В последния кръг състезанието включва тест, свързан с познанията на учениците от областта на теорията и историята на изкуството, носещ 30% от оценката. Задачата, която е била поставена на малките художници, е била изработването на плакат. Техниката на създаване включва освен графично изображение и текст, а идеята е синтезирано представяне на определена информация. И макар формата на практическата задача да е била изненада, Катя се справя блестящо.

c