Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

РЗИ-Добрич: Само в "Добротица" водата е безопасна, останалите квартали - на бутилирана

Живеещите в квартал "Добротица" в Добрич вече могат да използват водата от водопроводната мрежа без притеснения. Към днешна дата за населението от останалата част на града, водоснабдявано от зона Добрич  остава в сила препоръката да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, водата от резервните съдове да се преварява. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция.

От там припомнят, че във връзка с постъпилите сигнали за мътна вода, подавана във водопроводната мрежа на гр. Добрич, вследствие на неблагоприятни метеорологични условия - обилни валежи от дъжд, от РЗИ-Добрич е предприето допълнително пробонабиране на 21.06.2021 г. на общо 11 проби вода от пунктове при крана на потребителя. Пробите са анализирани по физико-химични и микробиологични показатели. Резултатите показват, че 2 проби от зона Добрич не отговарят на здравните изисквания - 1 проба по физико-химични показатели: цвят и мътност  и 1 проба по микробиологични показатели.

На 21.06.2021 г.  от „ВиК Добрич“ АД са взети 7 проби вода от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич, които са изследвани по физико-химични и микробиологични показатели. Отчетени са отклонения само по физико-химичен показател мътност в 6 проби вода от зона Добрич и зона Стефаново. На 22.06.2021 г. от „ВиК Добрич“ АД са пробонабрани от пунктовете, показали отклонения от здравните изисквания и анализирани по показател мътност 6 проби вода. Получените резултати, съгласно протоколите от изпитване, издадени от Изпитвателната лаборатория на „ВиК Добрич“ АД, които са предоставени в РЗИ-Добрич на 25.06.2021 г. отговарят на изискванията на Наредба №9/2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели по показател мътност.

На 24.06.2021 г. от РЗИ-Добрич е предприето контролно пробонабиране на проби вода от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич за изследване по физико-химични и микробиологични показатели. Обработени са резултатите като  изследванията по показателите цвят и мътност при 9 проби вода, взети от гр. Добрич отговарят на здравните изисквания.

Резултатите от микробиологичното изследване на взетите на 24.06.2021 г. проби ще бъдат готови в рамките на следващите два дни. Допълнително ще информираме гражданите за тези резултати.

c