Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Община Добричка връчи годишните си награди на най-заслужилите

С тържествено събрание и концерт днес Община Добричка отбеляза празника си. Събитието по традиция предшества Фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, който ще се проведе утре. Сред гостите на празника бяха областният управител Васил Карапанчев, Виктор Генчев – кмет на с. Бановка, Украйна, Иван Лефтеров – кмет на с. Каменка, Украйна, Екатерина Дмитриева от с. Бановка, родственица на ген. Иван Колев, Виорел Йонеску – кмет на Община Хършова, Румъния.

„Нашите празници – събирането днес, Фолклорният събор край Дебрене утре, са безспорно тържество на усещането ни за общност, общността на 68 населени места – каза в приветственото си слово кметът Соня Георгиева. – Днес празнува Община Добричка, нашата Община, най-голямата по територия в България. И ми се иска този празник да не бъде само събитие в протокол. Иска ми се в годините този специален ден да бъде празник за всеки, който заявява: Аз живея в община Добричка. В тази, в която очакваме най-красивите изгреви и посрещаме залезите с усещането, че сме да живеем именно тук, в селата на най-обширната община. Селата, които са в очакване на своето възраждане”.

Георгиева сподели, че тя, кметският екип, служителите в общинската администрация, кметовете и кметските наместници са подчинили воля и усилия на една цел – Община Добричка да пребъде. „Искам жителите на общината да бъдат хора със самочувствие заради всичко, което носят – трудолюбие, жизненост, мъдрост и онова откровение, онази искреност, която озарява тези, които са свързани със земята, с енергията й”, каза още кметът.

Поздравителен адрес поднесе областният управител Васил Карапанчев. „Приемете искрените ми поздрави за всеотдайността и трудолюбието, с което създавате блага и надграждате за развитието на Община Добричка”, са казва в него. Карапанчев отправи пожелания към жителите на общината за крепко здраве, радост и успехи. И да постигат и занапред високите цели, които си поставят. Прочетени бяха поздравителни адреси от президента на Република България Румен Радев, от председателя на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, от Управителния съвет на Асоциацията на българските градове и региони, от д-р Йорданка Стоева – председател на Общинския съвет в Шабла, от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева.

По време на тържеството бяха връчени годишните награди на Община Добричка за постигнати резултати през 2020 година в местното управление, образователно-възпитателния процес, читалищната дейност. Отличени бяха и представители на земеделския сектор и бизнеса. За първи път наградените получиха отличие  и специален знак – бронзова статуетка, символизираща силата, даровете и вечността на плодородната земя в община Добричка.

С плакет на Община Добричка, статуетка и грамота бяха наградени:

  • Категория Най-добро кметство - с. Божурово с кмет Мюзефер Асан,
  • Категория Най-добро населено място с кметски наместник – с. Хитово с наместник Иванка Георгиева,
  • Категория Най-добро училище – ОУ „Отец Паисий” в с. Батово с директор г-жа Костова,
  • Категория Най-добра детска градина – ДГ „Първи юни” в с. Бранище с директор г-жа Ковачева,
  • Категория Най-добро читалище – НЧ „Възраждане-1941 г.” в с. Одринци с читалищен секретар Елисавета Маринова.

За принос за развитието на Община Добричка бяха отличени:

  • ЗК „Възраждане” в с. Паскалево с председател Нели Стоянова,
  • Семейна ферми „Милкана” в с. Стожер със собственик Милка Василева,
  • ЕТ „Жеко Жеков” в с. Гешаново със собственик Жеко Жеков,
  • СД „Възход – Арньо – Апостолов и Лазаров” в с. Славеево с управител Венцислава Апостолова,

Община Добричка отличи кметствата и кметските наместничества, положили сериозни усилия за приветливия и уютен вид на населените места. Отличените получиха грамоти, флагчета и парични награди.

Категория Кметства:

  • Първа награда – с. Бранище,
  • Втора награда – с.  Бенковски и с. Алцек,
  • Трета награда – с. Фелдфебел Денково и с. Житница,

Категория Населени места с кметски наместник с жители до 350 души:

  • Първа награда – с. Стефан Караджа,
  • Втора награда – с. Хитово и с. Владимирово
  • Трета награда – с. Долина и с. Поп Григорово,

Категория Населени места с кметски наместник с жители до 100 души:

  • Първа награда – с. Приморци,
  • Втора награда – с. Златия и с. Полковник Иваново,
  • Трета награда – с. Орлова могила и с. Пчелник.

Поощрителни награди получиха с. Победа, с. Лясково, с. Черна, с. Камен, с. Одринци, с. Сливенци, с. Полковник Свещарово, с. Генерал Колево и с. Бдинци.

Празникът завърши със спектакъл, създаден специално за празника на Община Добричка. В него участваха Представителната детска танцова студия „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов и певицата Деси Добрева.

c