Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Новите павилиони за вестници в Добрич са законни, дали са красиви няма кой да прецени

Новите павилиони за вестници и списания в Добрич са законни. Дали обаче са естетически – не подлежи на преценка. Това става ясно от отговора, който Про Нюз Добрич получи след отправено запитване до Община Добрич.

Припомняме, че стъклените павилиони за вестници и списания, които се появиха на няколко места в центъра на Добрич, предизвикват недоумение у гражданите. Регионалната колегия в град Добрич към Камарата на архитектите в България пък излезе с позиция, в която се казва, че видът им е „напълно неприемлив. Естетически, функционално и строително той влошава градската среда“.

В отговора до Про Нюз Добрич от Общината съобщиха, че е проведена тръжна процедура за осем позиции за поставяне на павилиони за вестници и списания. Срокът за отдаването им под наем е 5 години, с достигната месечна наемна цена 120,00 лева. Фирмата, спечелила позициите, е „ДТ Преснюз“ ЕООД. В договора за отдаване под наем няма условие за откриване на работни места, отговарят от Общината във връзка със зададен въпрос.

Камарата на архитектите: Новите павилиони за вестници в Добрич са неприемливи

На въпроса ни кой и кога е съгласувал проектите за визия на павилионите, от Община Добрич отговарят, че „обект по чл. 56 от ЗУТ, съгласно нормативната уредба, се разрешава от Главния архитект въз основа на одобрена Схема по чл. 56 от ЗУТ. Преместваемият обект се изисква да бъде или готово заводско изделие със сертификат, или да бъде изготвен по проект за преместваем обект, изработен от правоспособен проектант. Този проект следва да се съобрази с условията поставени във визата и с условията дадени в тръжните книжа, които от своя страна са съобразени с нормативната уредба“.

От отговора става ясно, че павилионите в центъра на Добрич, които разбуниха духовете, отговарят на тръжните условия и имат необходимия сертификат от фирмата – производител. Разрешенията за поставяне и строеж се издават по законосъобразност, подчертават от Общината.

Кой ще продава вестници и списания в Добрич?

Това означава, че единствените критерии за поставяне на такива обекти в Добрич са ЗУТ и Наредбата за преместваеми обекти, които ги разрешават само по законосъобразност. Липсва орган, който да оцени такъв тип елементи на градската среда по естетически критерии или целесоъобразност, коментира председателят на РК град Добрич към КАБ арх. Красимир Пампоров. По думите му в много общини съществуват специфични правила и наредби, по които могат да бъдат регулирани такъв тип обекти. Действа и Художествен съвет, какъвто липсва в Добрич.

На 30 юни е насрочена тръжна процедура за отдаване под наем - две позиции за павилиони за вестници и списания и три позиции - за павилиони за търговия (без производство на храна).

c