Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Намалиха леглата в Ковид-отделението в болницата в Балчик

Заради по-малкото пациенти с коронавирусна инфекция е намален броят на леглата в Ковид-отделението на Многопрофилната болница /МБАЛ/ за активно лечение в Балчик, научи Про Нюз Добрич от управителя на лечебното заведение д-р Пламен Димитров. В момента леглата са шест, при разкриването му бяха 18.

Днес в болницата има само един пациент с COVID-19, по думите на д-р Димитров болните са по един, двама, трима през последните дни.

Наблюденията на управителя са, че през третата вълната случаите са били по-тежки. Болните са били по-млади, някои от тях дори не са имали сериозни придружаващи заболявания. „Много бързо се влошаваха пациентите. Сутринта на визитация са едни показателите, които рязко спадат по обяд или след обед, за много кратко време”, обясни лекарят. По думите му много често се е налагало да се прехвърлят пациенти в интензивни сектори в болниците във Варна, Добрич и където има места.

Според д-р Димитров при третата вълна, както и при предните две, е имало недостиг на реанимационни легла. Той обясни, че прехвърлянето на болни се е налагало, тъй като, когато показателите паднат под определени стойности, те задължително трябва да са в реанимация, където има и персонал, и лекарства, с които може да им се помогне. „За съжаление бройките на тези легла са малко”, допълни медикът.

Д-р Димитров посочи, че когато със заповед на Министъра на здравеопазването се е разкривало Ковид-отделението в болницата в Балчик то е трябвало да се занимава с леки до средно тежки случаи на COVID-19. На практика се оказа, че леки случаи няма, а средно тежки и тежки, обясни управителят на лечебното заведение.

c