Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Приключва розоберът в област Добрич, тази година добивът падна заради дъждовете

Пазарът на етерични масла продължава да е в застой, а чужда продукция подбива родната. И още – добитото в с. Славеево розово масло се влага в атрактивни лимитирани серии от продукти.

Приключва розоберът в масивите край село Славеево на СД “Възход-Арньо-Апостолов и Лазаров”. Фирмата има 300 декара насаждения рози от вида дамасцена, както и собствена розоварна. Тази година обаче стопаните не са удовлетворени, тъй като заради дъждовете през юни добивът е малък. Фирмата изварява розово масло за втора година.

„Преди ден паднаха нови 15 л/кв.м. на розовото насаждение. Не успяхме да берем регулярно, а розовият цвят трябва да се прибира всеки ден. Ако пропуснеш един ден, прецъфтелият цвят така или иначе трябва да се откъсне и премахне от храста, но той не носи масло. Листната маса тази година беше почти три пъти повече от предходната, но, за съжаление, не можахме да я приберем“, сподели собственикът Йордан Апостолов. През 2020 година насажденията им дадоха около 340 кг. цвят от декар.

Розовото масло е изпратено за окачествяване и резултати ще има следващата седмица. Маслото е сурово към този момент, от него се отделят малки количества вода и едва след това се измерва точното тегло на чистия продукт.

Добруджанска марка розово масло и розова вода – на Експо в Дубай

Фирмата подготвя луксозна серия лимитирани продукти, които смята да покаже на голямо изложение в Дубай през есента. Разработена е специална кутия с размер 30 см./30 см. за серия от сапуни и няколко вида етерични масла.

„Нашите сапуни ще съдържат само етерично масло. Другите фирми влагат изкуствени есенции, докато ние ще ги произвеждаме само с оригиналния продукт. За да ухае сапунът, трябва да се вложи голямо количество масло, затова други производители го заменят с химия. Предвиждаме да направим 200-300 бройки, всяка с номер в лимитираната серия. Разработваме и други дизайни на опаковки, за следващи серии“, казва Апостолов. Фирмата ще предлага и парфюми с логото си „Lucky Rose“, които са произведени и опаковани в Грас, Франция. Серията ще бъде от 2000 бройки от по 50 мл.

Както вече Про Нюз Добрич съобщи, фирмата разработи орехови кутии с гравирана отгоре роза, с медни конкуми с розово масло /б.р. конкум се нарича традиционният меден съд, в който се транспортира българското розово масло/.

За съжаление, пазарът на етерични масла продължава да е в застой. „Пазарът не се е раздвижил, стагнацията продължава. Чужди масла ни правят дъмпинг. Например в Турция, в Узбекистан се произвеждат масла от наши сортове роза. Заради липсваща законодателна база, от страната се изнася поголовно посадъчен материал. И там правят насаждения с българска маслодайна роза дамасцена. Правят дъмпинг защото работната ръка е по-евтина, а климатът е по-благодатен. Знаем, че родина на дамасцената е Азия и тя е внесена при нас преди около 200 години, така че тя по този начин се връща в прародината си. Връща се обаче не във вида, в който е дошла, а облагородена, с труда на специалистите от Казанлъшкия институт, който е репродуцирал сорта, повишил му е капацитета. И  сега се изнася навън и хората се възползват. Изнасят се и технологии за производство на масло“, коментира Апостолов.

Той смята, че чуждите икономики ни подбиват заради по-евтината работна ръка. „Себестойността на българското масло е голяма. Цветът се изкупува за 1.60-1.70, лв, а ако се даде 1 лев на берача, какво остава за производителя, който се грижи цяла година за насаждението?“, пита той.

c