Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Международен ден на Олимпизма се отбелязва на 23 юни

23 юни е Международният ден на Олимпизма. Той е обявен през януари 1948 година, с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК).

Олимпийските игри, или Олимпиадата е най-известното международно състезание в света, в което атлети от над 200 страни и различни спортове се състезават за златни, сребърни и бронзови медали. Олимпиади се провеждат на всеки 4 години. През 2020 година за пръв в път в историята си Игрите са отложени в мирно време поради Ковид-19. Летните олимпийски игри в Токио ще се проведат през 2021 година поради разразилата се пандемия от коронавирус.

Древните олимпийски игри са провеждани в чест на древногръцкия бог Зевс Олимпийски в светилището Олимпия в Пелопонес.

Към края на 6 век пр.н.е. в Древна Гърция се провеждат много спортни фестивали в рамките на религиозни празненства. Главните са четири, наричани „класически“: Олимпийските в Олимпия, Питийските в Делфи, Немейските в Немея и Истмийските до Коринт. Олимпийските игри са най-прочутите и най-бляскавите сред тях. Провеждат се на всеки четири години, между 6 август и 10 септември, и заемат толкова важно място в историята, че историците от Късната античност започват да изчисляват времето по олимпиадите.

С идването на римляните олимпийските игри постепенно загубват значението си, но няма съгласие кога са прекратени окончателно. Най-често се посочва 394 г., когато император Теодосий I забранява всички езически култове. Друга сочена дата е 426 г. когато следващият император, Теодосий II, заповядва всички гръцки храмове да бъдат разрушени.

Идеята за Олимпийските игри се възражда в края на 19 век. На конгрес, проведен от 16 до 23 юни 1894 г. в Сорбоната, Пиер дьо Кубертен представя своите идеи на международната общественост. В последния ден на конгреса е решено, че „първите съвременни Олимпийски игри“ ще се проведат през 1896 г. в Атина – в страната родоначалник на игрите Гърция. С цел да организира игрите е основан Международен олимпийски комитет (МОК). Първият президент на Комитета е гъркът Димитриос Викелас, който е президент до края на Първите летни олимпийски игри. Генерален секретар е барон дьо Кубертен.

c