Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Гости от Югозапада бяха на работна визита в иновативно училище "Дим. Талев"- Добрич

Учители и ученици от Велинград и Дупница бяха на работна визита - обмен на добри практики, в добричкото иновативно средно училище „Димитър Талев“.

Участието на училищните кипи бе по националната програма „Иновации в действие“, съобщиха от ръководството на СУ „Димитър Талев“. За да обменят опит и добри практики с колегите си от добричкото училище бяха пристигнали ученици и учители от Иновативно средно училище „Св.св.Кирил и Методий“ гр. Велинград и Профилирана гимназия „Христо Ботев“ гр. Дупница

Ето какво сподели директорът на добричкото иновативно училище Весела Панчева.:

По време на работната визита педагозите демонстрираха успешните методи на работа както в хуманитарните дисциплини, така и в прородо-математическите науки за ученици от всички образователни етапи. Ние като домакини представихме иновативен урок за Добруджа - наша разработка за модел на интегрирано тематично учене чрез комплексни дейности. Ученици от седми клас разказаха за родния си край, като комбинираха знанията си по география и икономика, история и цивилизация, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда. С експеримент на място те установиха разликата в твърдостта на водата между градовете Добрич и Велинград.

А интервюто със съвременник на освобождаването на Южна Добруджа през 1940 година предизвика вълнение у всички присъстващи. Учениците бяха приготвили и виртуална разходка, с която показаха знакови места и паметници от Добричката епопея и Военното гробище.

Гостите имаха възможност да присъстват на демонстрация за приложението на т.нар. „умни чинове“ и използването на най-съвременни образоветелни технологии чрез свързване с NFC. „NFC или бъдещето на образованието“, както го определят специалистите, предоставят възможност за лесно споделяне на учебни материали, индивидуализиране на образователния процес и оценяването. Г-н Борис Михайлов – обучител IT специалист и негови колеги г-жа Мария Митовска и г-н Красимир Моллов управител на фирма „Акварел“ проведоха интерактивен урок с ученици от прогимназиален и гимназиален етап, чрез който нагледно представиха възможностите за бързо свързване и решаване на различен тип задачи и казуси. 

Системата позовлява лесен достъп на всеки ученик и учител чрез сканиране на QR код, което дава възможност   съвременните технологии да  направят урочната работа още по- интересна, динамична и привлекателна.  Чрез системата „Умни чинове“ любимите  мобилни устройства  на учениците от пречка в час се превръщат в   средство за иновативно обучение.

c